Joe Biden zgjedh John Kerry si të dërguarin presidencial të SHBA për ndryshimin e klimës

Më të rejat

Diplomati veteran John Kerry tha se administrata e re amerikane do ta trajtojë krizën klimatike si “kërcënimi urgjent i sigurisë kombëtare”

Joe Biden ka emëruar ish sekretarin e shtetit John Kerry si të dërguar special presidencial për ndryshimin e klimës.

Kerry, i cili nënshkroi Marrëveshjen e Parisit për klimën në emër të SHBA në vitin 2016, do të punojë për të adresuar ndryshimin e klimës brenda dhe jashtë vendit me kohë të plotë si pjesë e administratës së re të Biden dhe do të qëndrojë në Këshillin e Sigurimit Kombëtar si zyrtari i parë kushtuar veprimit të klimës , shkruan Cliamtechangenews.

“Amerika së shpejti do të ketë një qeveri që e trajton krizën e klimës si kërcënimin urgjent të sigurisë kombëtare”, tha Kerry në një cicërimë pas njoftimit të tij. “Jam krenar që bëhem partner me Presidentin e zgjedhur, aleatët tanë dhe udhëheqësit e rinj të lëvizjes klimatike për të marrë përsipër këtë krizë si i Dërguari i Presidentit për Klimën.”

Si sekretar i shtetit gjatë mandatit të dytë të presidentit Barack Obama, Kerry luajti një rol kryesor në sigurimin e marrëveshjes së Parisit. Ai punoi me homologun e tij kinez për të rënë dakord mbi një marrëveshje të zvogëlimit të karbonit midis dy kombeve në vitin 2014 dhe që mbështeste nënshkrimin e marrëveshjes një vit më vonë.

Emërimi i Kerry vjen ndërsa Biden premton të ringjallë aleancat kryesore dhe të ri-angazhohet në skenën globale duke udhëhequr “një shtytje diplomatike” për veprimin e klimës pas katër vjet tërheqje nën presidentin Donald Trump.

Biden është zotuar të ribashkohet me Marrëveshjen e Parisit në ditën e tij të parë në detyrë dhe, në një tregues të hershëm të angazhimit të tij, përmendi ndryshimin e klimës në secilën thirrje të vetme që ai kishte pasur me udhëheqësit botërorë që kur doli si fitues i zgjedhjeve të 3 nëntorit.

Linku :  Kina është vendosur të përmbushë afatin kohor të KB për KB, thonë ekspertët, por rruga e qymyrit është e pasigurt

E rëndësishmja është se Kerry nuk është i huaj për krerët e qeverisë kineze. Ai u takua me presidentin Xi Jinping në 2014 gjatë një vizite gjashtë ditore për të avancuar bashkëpunimin në veprimin e klimës midis dy emetuesve më të mëdhenj në botë.

Marrëdhëniet SHBA-Kinë janë përkeqësuar seriozisht në vitet e fundit dhe Biden bëri fushatë me biseda të ashpra për ta mbajtur Kinën përgjegjëse për ndotjen e saj. Sidoqoftë emërimi i Kerry kujton një epokë kur klima ishte një pikë e bashkëpunimit midis Pekinit dhe Uashingtonit, edhe pse ata u përplasën për çështje të tilla si të drejtat e njeriut dhe militarizimi i Detit të Kinës Jugore.

Të hënën, ekipi i tranzicionit i Biden gjithashtu njoftoi se Antony Blinken, një diplomat me karrierë të gjatë dhe ndihmës i afërt i presidentit të zgjedhur, do të shërbejë si sekretar i shtetit – një nga punët më të fuqishme të administratës amerikane.

“Ne nuk kemi kohë për të humbur kur bëhet fjalë për sigurinë tonë kombëtare dhe politikën e jashtme. Kam nevojë për një ekip të gatshëm në Ditën e Parë për të më ndihmuar të rimarrë vendin e Amerikës në krye të tryezës, për të mbledhur botën për të përmbushur sfidat më të mëdha me të cilat përballemi dhe për të avancuar sigurinë, prosperitetin dhe vlerat tona, “tha Biden në një deklaratë.

 Qasja e tre burrave ndaj diplomacisë klimatike do të ndikojë në bisedimet e klimës Cop26 të vitit të ardhshëm në Glasgow të Mbretërisë së Bashkuar, për të cilat udhëheqësit pritet të sjellin angazhime më ambicioze.

Presidenti i caktuar për Cop26, Alok Sharma, gjithashtu ministri i biznesit në Mbretërinë e Bashkuar, e mirëpriti lajmin e emërimit të Kerry brenda disa minutave nga njoftimi.

Linku:  Boris Johnson duhet të vazhdojë më tej me klimën për të treguar udhëheqjen e vërtetë

Kerry dhe Blinken pritet të integrojnë ndryshimin e klimës në çdo aspekt të strategjive të huaja dhe të sigurisë kombëtare të SHBA.

Blinken ka punuar së bashku me presidentin e zgjedhur për gati 20 vjet dhe nganjëherë referohet si “alter ego” e Biden.

Blinken, nuk nuk është një emër i njohur, por ka përvojë 25 vjeçare në angazhimin diplomatik dhe ndërtimin e aleancës. Ai shërbeu si zëvendës sekretar në Departamentin e Shtetit – diplomati i dytë i lartë i SHBA – gjatë mandatit të dytë të Barak Obama kur mbikëqyri luftën kundër Shtetit Islamik, ngritjen e Azisë si një fuqi ekonomike dhe strategjike dhe krizën globale të refugjatëve.

Para kësaj, ai ishte zëvendës këshilltar kombëtar i presidentit dhe gjatë mandatit të parë të Obamës, shërbeu si këshilltar i sigurimit kombëtar në atë kohë nënkryetar Biden.

Blinken u përfshi në përpjekjet diplomatike të SHBA përpara samitit të Parisit, duke takuar ministrin e jashtëm francez dhe presidentin e bisedimeve të klimës Cop21 Laurent Fabius dhe ministrin e jashtëm të Kinës, Wang Yi.

Në skenën globale, angazhimi i tij me fuqitë aziatike do të jetë kritik. Blinken përshkroi marrëdhëniet me Kinën si “pa dyshim sfida më e madhe” me të cilën përballen SHBA-të nga një komb tjetër i cili si “aspekte kundërshtare” dhe “aspekte konkurruese” por gjithashtu “bashkëpunuese” duke përfshirë ndryshimin e klimës, mos hapjen e armëve bërthamore dhe shëndetin global.

 Në gusht, ai festoi përvjetorin e Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore (Azinë) – të cilën ai e përshkroi si “thelbësore për të trajtuar sfida të mëdha si klima dhe shëndeti global”.

“Presidenti Biden do të paraqitet dhe do të angazhojë Azinë në çështje kritike me interes të përbashkët,” shtoi ai./BB Green Kosova

Linku:  Kanada vendos për të regjistruar 2050 qëllimin neto të emetimeve zero në ligj

Foto & Burmi informacionit: climatechangenews

Foto e kopërtinës së lajmit: John Kerry nënshkruan Marrëveshjen e Parisit me mbesën Isabelle në prehrin e tij në Prill 2016 (Foto: UN Photos / Amanda Voisard)

Leave a Reply