Çka ndikoi në zhdukjen më masive të gjallesave në tokë?

Më të rejat

Një studim i ri ka zbuluar se zhdukja në masë më e madhe e Tokës u shkaktua nga aktiviteti vullkanik që krijoi acidifikimin e oqeanit.

Dioksidi i karbonit nga aktiviteti njerëzor që nga fillimi i revolucionit industrial tashmë ka rritur temperaturën e Tokës me më shumë se një gradë Celsius, ka rritur rrezikun e uraganeve ekstreme dhe zjarreve të egër dhe ka shkatërruar shumë biodiversitete.

Dhe historia gjeologjike tregon se ndikimet e gazrave serë mund të jenë shumë më të këqija.

Në fakt, shkencëtarët nga Universiteti i Skocisë në Saint Andrews kanë përcaktuar për herë të parë shkaktarin fillestar të proceseve pasuese përgjegjëse për zhdukjen më masive të Tokës. I cili ishte një sasi e madhe e dioksidit të karbonit që është shpërndarë në atmosferë nga një shpërthim vullkanik.

“Kemi të bëjmë me një katastrofë kaskadë në të cilën ngritja e CO2 në atmosferë nisi një zinxhir ngjarjesh që shuan me sukses pothuajse të gjithë jetën në dete”, tha autori kryesor i studimit Dr. Hana Jurikova për The Independent.

Studimi, i botuar në Nature Geoscience, u përpoq të kuptonte mekanizmat prapa një ngjarjeje të njohur si “Vdekja e Madhe”, shpjegoi Universiteti i Saint Andrews në një njoftim për shtyp.

Kjo ishte një periudhë rreth 252 milion vjet më parë midis epokës Permiane dhe Triasike në të cilën 95 përqind e specieve detare u zhdukën brenda dhjetëra mijëra viteve. Shkencëtarët kanë avancuar shumë teori për atë që shkaktoi këtë kthesë të ngjarjeve, por kjo është hera e parë që një grup përcakton shkakun e saktë.

aShkencëtarët në intervistë me “The Independent” thanë se studimi ofroi “mësime të zymta” për njerëzimin derisa po përballemi me zhdukjen e gjashtë masive.

“Shpërthimet e lashta vullkanike të këtij lloji nuk janë drejtpërdrejt të krahasueshme me ndotjet e sotshme antropogjene të karbonit, dhe në fakt të gjitha rezervat moderne të karburanteve fosile janë shumë të pamjaftueshme për të çliruar sa më shumë CO2 për qindra vjet, e lëre më mijëra vjet siç ishte lëshuar 252 milion vjet më parë , “Tha njëri nga shkencëtarët në intervistë.

“Por është për t’u habitur që shkalla e ndotjes së CO2 të njerëzimit është aktualisht katërmbëdhjetë herë më e lartë se norma vjetore e ndotjes në kohën që shënoi katastrofën më të madhe biologjike në historinë e Tokës.” /bbgreenkosova./

Burimi: Eco watch.com

Leave a Reply