Jacinda Ardern e Zelandës së re fiton zgjedhjet pas qasjes në përmirësim të klimës dhe Covid 19

Më të rejat

Jacinda Ardern, Kryeministrja e Zelandës së Re e cila ka dalë si një udhëheqëse e krizës klimatike dhe e pandemisë së koronavirusit, ka fituar një mandat të dytë në detyrë.

Partia e Punës e Ardern siguroi një fitore historike në zgjedhjet e përgjithshme të Zelandës së Re të Shtunën, duke fituar 49 përqind të votave dhe rreth 64 nga 120 vendet parlamentare, njoftoi The Guardian. Është fitorja më e madhe  në 50 vjet, dhe hera e parë që çdo parti ka fituar një shumicë mjaft të madhe për të qeverisur e vetme që nga viti 1996, sipas BBC News.

Popullariteti i Ardernit i është atribuar pjesërisht qasjes së saj pro-shkencore ndaj pandemisë së koronavirusit, sipas The Guardian. Ajo veproi për të mbyllur kufijtë dhe për të vendosur një bllokim kombëtar dhe vendi pa një total prej 25 vdekjesh dhe më pak se 2,000 raste.

“Shkenca dhe komunikimi i qartë rreth Covid-19 kanë fituar ditën kundër Trumpery dhe lajmeve të rreme – njerëzit e kanë parë qartë se si qeveria na kujtoi,” tha mbështetësi i Punës Christine për The Guardian Sunday.

Zgjedhjet janë parë gjithashtu si një mandat për politikën e klimës së Punëtorëve, sipas Climate Home News. Gjatë mandatit të parë të Ardern, Laburistët qeverisën në koalicion me të Gjelbrit dhe partinë e parë populiste të Zelandës së Re. Qeveria ndaloi kërkimin e ardhshëm të naftës dhe gazit në det të hapur dhe miratoi një projekt-ligj historik duke premtuar për të çuar vendin në zero emisione deri në 2050.

Sidoqoftë, disa nga ambiciet klimatike të Ardern gjatë mandatit të saj të parë u kufizuan nga partneriteti i saj me Zelandën e Re, e cila bllokoi idetë si një taksë për makinat e importuara të karburanteve fosile dhe një subvencion për automjetet elektrike.

Këtë herë, Zelanda e Re ka humbur të gjitha vendet e saj në parlament ndërsa Partia e Gjelbër ka rritur pjesën e saj të votave nga gjashtë në tetë përqind. Ndërsa Laburistët kanë siguruar vota të mjaftueshme për të qeverisur vetëm, Ardern ka thënë se ajo është e hapur për të formuar një qeveri koalicioni, sipas The Guardian, dhe udhëheqësit e Partisë së Gjelbër James Shaw dhe Marama Davidson thanë se ata shpresonin të përfshiheshin në mënyrë që të lëviznin qeverinë në një drejtim më progresiv.

Para zgjedhjeve, Laburistët kishin premtuar më shumë politika mjedisore nëse fitonin, duke përfshirë arritjen e 100 përqind të energjisë së rinovueshme deri në vitin 2030 në vend të 2035. Opozita kryesore e Punëtorëve, Partia Kombëtare, siguroi vetëm 27 përqind të votave, nga 44 përqind.

Partia kishte kandiduar në përmbysjen e ndalimit të shpimit të naftës dhe gazit, si dhe rikthimin e mbrojtjeve për ekosistemet e ujërave të ëmbla, sipas Greenpeace Zelanda e Re.

“Rezultati i zgjedhjeve ka dhënë një mandat të fortë për veprimin transformues të klimës që premtoi Kryeministri,” shkroi Greenpeace Zelanda e Re.

Gati 80 përqind e banorëve të Zelandës së Re janë të shqetësuar për krizën e klimës dhe mbështesin një rimëkëmbje të gjelbër nga pandemia e koronavirusit, e cila ka hedhur Zelandën e Re në recesionin e saj të parë në 11 vjet, sipas BBC News.

Shërimi nga ajo recesion do të jetë një sfidë e madhe për mandatin e dytë të Ardern. Për më tepër, ajo nuk ka më justifikimin se Zelanda e Re e para e mban larg politikave më ambicioze të klimës.

“NZ First shpesh fajësohej për progres të ngadaltë në politikat e mjedisit, dhe nganjëherë kjo ishte e vërtetë. Me Winston Peters dhe partinë e tij të zhdukur, ne presim të shohim lëvizje të menjëhershme për të trajtuar ndotjen e klimës bujqësore, për të investuar në hekurudha dhe rrugët e biçikletave dhe oqeane nga peshkimi i tepërt “, tha drejtori i Greenpeace i Zelandës së Re Russell Norman për News Climate Home.

Burimi: ecowatch

Leave a Reply