Uji i pijshëm është i kontaminuar me mbetje të rrezikshme farmaceutike

Më të rejat

Ne e pijmë atë çdo ditë dhe pa të, nuk mund të ekzistonim. Sidoqoftë uji të cilit ne mbështetemi për shëndetin tonë mund të na japë doza të panjohura të barnave pa e kuptuar ne.

Gjatë disa dekadave të fundit, studiuesit e cilësisë së ujit kanë filluar të kuptojnë se ka sasi në rritje të komponimeve farmaceutike që derdhen në ujin e pijshëm. Pjesa më e madhe e kësaj mendohet se vjen nga objektet e prodhimit farmaceutik, mbeturinat njerëzore dhe mbetjet farmaceutike individuale. Shumë njerëz mendojnë se këto komponime filtrohen në impiantet e trajtimit të ujërave të zeza, por nuk është kështu, dhe kjo është për shkak se është pothuajse e pamundur të bëhet një gjë e tillë.

Midis 2004 dhe 2009, Shërbimi Gjeologjik i Sh.B.A-së, USGS, zbuloi se impiantet e trajtimit që morën shkarkime nga objektet farmaceutike kishin 10 deri 1000 herë më shumë përqendrime të farmaceutikëve sesa impiantet e trajtimit të ujërave të zeza të vendosura diku tjetër. Përbërjet farmaceutike nga këto impiante trajtimi, të cilat shpesh shkarkojnë ujin e tyre të trajtuar në përrenj ose lumenj, mund të gjenden deri në 30 kilometra në rrjedhën e poshtme nga uzina me bazë në zbulimin dhe matjen e thjeshtë të mostrave të ujit. Këto më herët kanë qenë me sasi të vogla të padëmshme, sidoqoftë me kalimin e kohës, këto përqendrime janë ngritur në burime të ndryshme të ujit, dhe kështu komponimet farmaceutike po kthehen tek njerëzit përmes ujit të pijshëm.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se njerëzit janë një nga burimet më të zakonshme të komponimeve farmaceutike në ujërat e zeza. Shumica e ilaçeve që konsumojmë nuk metabolizohen plotësisht në trupin tonë, që do të thotë se disa prej komponimeve përfundojnë duke bërë rrugën e tyre në mbeturinat e tona.

Duhet të theksohet se në të shumtën e rasteve nuk është një ilaç që gjendet në ujëra, përkundrazi një mori të ilaçeve, përfshirë antibiotikë, antidepresivë, medikamente të zemrës, hormone dhe qetësues dhimbje, për të përmendur disa nga përbërësit që studiuesit kanë gjetur. Megjithatë, ekzistojnë disa lajme pozitive, aktualisht është duke u kryer një hulumtim për heqjen e farmaceutikëve në ujërat e zeza. Studiuesit kanë zbuluar se një nga dezinfektuesit më të zakonshëm, klori, duket se ka ndonjë efekt në komponimet degraduese.

Sigurohuni që asnjëherë të mos i hidhni ilaçet tuaja në tualet ose poshtë lavamanit, dhe fermerët mund të bëjnë edhe më shumë për të ndihmuar, duke punuar për të siguruar që balotazhi i plehrave të mos përfundojë në sistemin e ujit.

Përveç ndalimit të ndotjes në shtëpi dhe në ferma, dhe duke punuar në metoda më të mira të trajtimit të ujit, studiuesit po u kërkojnë gjithashtu kompanive farmaceutike të hartojnë ilaçe që ose degradohen më shpejt ose janë më miqësore ekologjikisht.

Burimi: Interesting engineering

Leave a Reply