Raporti i KB paralajmëron për të ardhmen e planetit

Më të rejat

Një raport i ri nga Kombet e Bashkuara zbuloi se udhëheqësit politikë dhe udhëheqësit e industrisë nuk po kryejnë punën e nevojshme për të ndaluar botën të bëhet një “ferr i pabanueshëm” për miliona njerëz ndërsa kriza e klimës vazhdon dhe katastrofat natyrore bëhen më të shpeshta, raportoi Al-Japoi Jazeera.

 Kostoja njerëzore e katastrofave 2000-2019 u publikua të hënën ku u shënua Dita Ndërkombëtare për Reduktimin e Rrezikut nga Katastrofat, me 13 Tetor.  Pjesa më e madhe e katastrofave ishin të lidhura me klimën, pasi kishte rritje të mprehtë në numrin e përmbytjeve, stuhive, valëve të nxehtësisë, thatësirave, uraganeve dhe zjarreve në dy dekadat e fundit, sipas CNN.

 Raporti zbuloi se bota është në një linjë trend shqetësuese ndërsa fatkeqësitë natyrore bëhen më të shpeshta dhe më të shtrenjta.

Në 20 vitet e fundit, kishte më shumë se 7,300 katastrofa natyrore në të gjithë botën, duke llogaritur gati 3 trilion dollarë dëmtime. Kjo është pothuajse dyfishi i dy dekadave të mëparshme kur kishte pak më shumë se 4,200 fatkeqësi natyrore që arritën në 1,6 trilion dollarë humbje ekonomike, sipas deklaratës.

“Është befasuese që ne me dëshirë dhe me vetëdije vazhdojmë të mbjellim farën e shkatërrimit tonë,” thanë shefi i UNDRR Mami Mizutori dhe Debarati Guha-Sapir i Qendrës Belgjike për Kërkime mbi Epidemiologjinë e Fatkeqësive, në një parathënie të përbashkët të raportit, si Raportoi CNN.

 “Në të vërtetë ka të bëjë me qeverisjen nëse duam ta çlirojmë këtë planet nga murtaja e varfërisë, humbja e mëtejshme e specieve dhe biodiversiteti, shpërthimi i rrezikut urban dhe pasojat më të këqija të ngrohjes globale.”  Raporti tha se e ardhmja do të ishte e mbushur me më shumë katastrofa që lidhen me klimën ndërsa planeti ngroh dhe gazrat që kapin nxehtësinë emetohen vazhdimisht në atmosferë.

Studiuesit thanë se kërcënimet më të mëdha në dekadat e ardhshme do të vinin nga valët e nxehtësisë dhe thatësira, siç raportoi Reuters.  Azia pa pjesën më të madhe të katastrofave natyrore gjatë 20 viteve të fundit. Kina kishte numrin më të madh të katastrofave me 57, pasuar nga India, Filipinet dhe Indonezia. I vetmi vend jashtë Azisë që shkatërroi 5 të parat ishte SH.B.A., e cila u rendit e dyta me 467 katastrofa natyrore nga 2000 në 2019, sipas gazetës, siç raportoi Reuters.

 “Nëse ky nivel i rritjes në ngjarjet ekstreme të motit vazhdon gjatë njëzet viteve të ardhshme, e ardhmja e njerëzimit duket me të vërtetë shumë e zymtë,” tha Guha-Sapir, sipas Reuters. “Valët e nxehtësisë do të jenë sfida jonë më e madhe në 10 vitet e ardhshme, veçanërisht në vendet e varfra.”   Në një konferencë virtuale për të njoftuar publikimin e raportit, Mizutori tha se bota duhet të veprojë me shpejtësi dhe vendosmëri për të investuar në uljen e katastrofës, përshtatjen e krizës klimatike dhe parandalimin.

 Ajo kërkoi që liderët politikë në të gjithë botën të riafirmojnë angazhimin e tyre në marrëveshjen e Parisit 2015 dhe ta drejtojnë vëmendjen e tyre në infrastrukturën me emisione zero, siç raportoi Al-Jazeera.  Raporti tha se trajektorja aktuale në botë që na drejton drejt një rritjeje 3.2 gradë Celsius të temperaturës do të shkaktojë katastrofa të tilla ekstreme klimatike saqë përmirësimet e reagimit ndaj katastrofave do të bëhen “të vjetruara në shumë vende”, siç raportoi CNN.

  “Ne kemi parë pak progres në uljen e përçarjes së klimës dhe degradimit të mjedisit,” tha Sekretari i Përgjithshëm i KB António Guterres në një mesazh të Ditës Ndërkombëtare të Katastrofës, siç raportoi CNN. “Për të zhdukur varfërinë dhe për të zvogëluar ndikimet e ndryshimit të klimës, ne duhet ta vendosim të mirën publike mbi të gjitha konsideratat e tjera.”

Burimi: ecowatch

Leave a Reply