Ndotja e ajrit po ndikon në sëmundjen e Alzheimerit

Degradimi i natyrës, Më të rejat, Njeriu dhe natyra

Grimcat e vogla të ndotjes së ajrit janë zbuluar në trurin e trurit të të rinjve dhe janë të lidhura ngushtë me dëmtime molekulare të lidhura me sëmundjen Alzheimer dhe Parkinson.

Nëse zbulimi konfirmohet nga kërkimet e ardhshme, ai do të kishte implikime në të gjithë botën sepse 90% e popullsisë globale jeton me ajër të pasigurt. Ekspertët mjekësorë janë të kujdesshëm në lidhje me gjetjet dhe thanë se ndërsa nanopjesëzat janë një shkak i mundshëm i dëmtimit, nëse kjo çon në sëmundje më vonë në jetë mbetet të shihet.

Ka tashmë prova të mira statistikore që ekspozimi më i lartë ndaj ndotjes së ajrit rrit shkallët e sëmundjeve neurodegjenerative, por domethënia e studimit të ri është se tregon një mekanizëm të mundshëm fizik me të cilin bëhet dëmi.

Studiuesit gjetën nano grimca të bollshme të ndotjes në trurin e trurit të 186 të rinjve nga Meksiko Siti që kishin vdekur papritur midis moshave 11 muajsh dhe 27 vjeç. Grimcat ka të ngjarë të kenë arritur në tru pasi të thithen në gjak, ose përmes hundës ose zorrës.

Nanopjesëzat ishin të lidhura ngushtë me proteina anormale që janë shenjat dalluese të sëmundjes Alzheimer, Parkinson dhe neurone motorike. Këto proteina nuk u panë në trurin e njerëzve të moshës nga zonat më pak të ndotura.

“Është e tmerrshme sepse, madje edhe tek foshnjat, ka neuropatologji në trungun e trurit”, tha Prof Barbara Maher gjatë një interviste,e cila është profesoreshë në Universitetin Lancaster, MB, dhe pjesë e ekipit kërkimor. “Ne nuk mund ta provojmë shkakësinë deri më tani, por si mund të prisni që këto nanopjesëza që përmbajnë ato grimcametalike të ulen inerte dhe të padëmshme brenda qelizave kritike të trurit? Tha ajo.

Maher tha se puna ofron hipoteza që tani mund të testohen. Për shembull, dëmtimi i trungut të trurit do të ndikonte në kontrollin e lëvizjes dhe ecjen e të rinjve dhe kjo duhet të ndërlidhet me ekspozimin ndaj ndotjes nëse nanopjesëzat janë shkaku.

Shkaqet e sëmundjes neurodegjenerative janë komplekse dhe nuk janë kuptuar plotësisht. “Do të ketë patjetër faktorë gjenetikë dhe ka shumë të ngjarë të ketë edhe neurotoksikantë të tjerë”, tha Maher. “Por gjëja që është e rrezikshme për ndotjen e ajrit është se sa njerëz janë të ekspozuar ndaj saj. Unë nuk mendoj se sistemet njerëzore kanë zhvilluar ndonjë mekanizëm mbrojtës për të mbrojtur veten nga nanopjesëzat ”.

Hulumtimi gjeti nano grimcat në substancën e zezë, një zonë kryesore e trurit në sëmundjen e Parkinsonit. David Dexter, drejtor i asociuar i kërkimeve në Parkinson në Mbretërinë e Bashkuar, tha: “Ne ende nuk e kuptojmë plotësisht se çfarë e shkakton sëmundjen Parkinson, por ky studim bazohet në kërkime që kanë lidhur cilësinë e dobët të ajrit dhe neurodegjenerimin, si dhe lidhje me toksicitetin e metaleve.”

Puna e mëparshme nga Maher dhe kolegëte saj ka zbuluar nano-grimcat në korteksin ballor të trurit dhe në zemrat e të rinjve, ndërsa studiues të tjerë në Kinë i kanë zbuluar ato në gjak. /bbgreenkosova./

Burimi: Theguardian.com

Leave a Reply