2 në çdo 5 specie bimore rrezikojnë të zhduken

Ajri, Uji, Toka, Bimët, Më të rejat

Raporti i ri i “Royal Botanic Gardens” ka zbuluar se dy në çdo pesë specie bimore, ose 40%, rrezikojnë të zhduken.

Sipas raportit, shumë bimë përballen me këtë rrezik për shkak të shkatërrimit të vazhdueshëm të Tokës nga aktivitetet njerëzore. Nëse specie të caktuara të bimëve duhen humbur, kjo mund të ndikojë ndjeshëm në gjendjen e jetës në Tokë siç e njohim ne.

Bimët dhe kërpudhat janë jetike në mbështetjen e proceseve normale të jetës në planetin tonë. Ato veprojnë si përbërje medicinale, ofrojnë ushqim për njerëzit dhe kafshët dhe madje mund të përdoren si biokarburant. Shkencëtarët tani shqetësohen se nëse nuk ndërmerren veprime, shumë specie të bimëve të njohura dhe të panjohura do të humbasin.

Në vitin 2019, u zbuluan më shumë se 4,000 specie të reja bimësh. Midis specieve të zbuluara përfshijnë gjashtë lloje të reja të Allium, 10 specie që lidhen me spinaqin dhe dy të afërm të egër të manovrave. Përdorur në mënyrën e duhur, ato mund të ndihmojnë në zbutjen e urisë dhe ofrojnë vlera medicinale. Por studiuesit po garojnë për të identifikuar dhe ruajtur speciet bimore para se të humbasin.

“Ne nuk do të ishim në gjendje të mbijetonim pa bimë dhe kërpudha, e gjithë jeta varet prej tyre dhe është me të vërtetë koha për të vepruar”, tha Alexandre Antonelli, drejtor i shkencës në Royal Botanic Gardens, Kew. “Sa herë që humbasim një specie, ne humbasim një mundësi për njerëzimin. Ne jemi duke humbur një garë me kohën, pasi ndoshta po humbasim specie më shpejt sesa mund t’i gjejmë dhe t’i emërtojmë “.

Raporti u përgatit nga Royal Botanic Gardens, Kew nën udhëheqjen e Antonelli. Më shumë se 210 shkencëtarë nga 42 vende ishin përfshirë aktivisht në hulumtim.

Është e rëndësishme që udhëheqësit botërorë të zbatojnë strategji për të shpëtuar speciet e rrezikuara. Sipas një raporti të lëshuar javën e kaluar, qeveritë botërore nuk kanë arritur të përmbushin një objektiv të vetëm për të parandaluar humbjet e biodiversitetit në dekadën e fundit.

Kjo do të thotë se duhet të bëhen shumë më tepër përpjekje për të ndihmuar në mbrojtjen e specieve të rrezikuara, duke përfshirë bimët dhe kërpudhat. /bbgreenkosova./

Burimi: Inhabitat.com

Leave a Reply