Kjo kompani gjigante e energjisë është një katastrofë klimatike

Më të rejat

Në fillim të këtij viti, Exxon premtoi të ulë emetimet e tij të metanit dhe të zvogëlojë djegien e tij të gazit, por duket se kishte edhe disa plane të tjera në punë. Dokumentet e reja të brendshme të rishikuara nga Bloomberg tregojnë se planet e biznesit të gjigandit të energjisë do të rrisin ndotjen e karbonit me 17% deri në vitin 2025.

Në total, shtesat do të ishin ekuivalente me emetimet vjetore të Greqisë dhe do ta sillnin klimën më afër katastrofës.  Ka prova të bollshme që planet e klimës së Big Oil janë shumë budallallëqe, por në fushën e politikave të klimës së keqe, Exxon ka pasur disa nga më të këqijat.

Ndryshe nga firmat e tjera të naftës dhe gazit, Exxon kurrë nuk ka bërë një angazhim për të zvogëluar prodhimin e saj të naftës dhe gazit, të caktuar një datë për të arritur neutralitetin e karbonit, apo edhe të zbulojë publikisht parashikimet e emetimit të gazit serrë.

 Kjo nuk është për mungesë të njohjes së gjurmës së saj të karbonit. Dokumentet e reja tregojnë se parashikon prodhimin e saktë të karbonit që pret të shohë nga plani i investimeve që miratoi në 2018.

E gjithë ajo ndotje shtesë e ngrohjes së planetit pritet të vijë nga rritja e prodhimit të saj të naftës dhe gazit. Përmbushja e planit investues shtatë-vjeçar, 210 miliard dollarë do të rezultojë në ndërmarrjen që prodhon një shtesë prej 1 milion fuçi naftë në ditë.

Kompania ka disa plane për të vendosur burime të ripërtëritshme, për të zvogëluar rrjedhjet e metanit dhe për të kapur karbon me teknologji akoma të paprovuar dhe për ta ruajtur atë nën tokë. Bloomberg vëren se vlerësimet në raportin e marrë përfaqësojnë vetëm një pjesë të vogël të ndikimit të përgjithshëm të klimës së Exxon, sepse ato pasqyrojnë vetëm operacionet e drejtpërdrejta të kompanisë.

 Pjesa më e madhe e gjurmëve të karbonit të kompanive të naftës vjen nga klientët që djegin dhe përdorin produktet e tyre, emisione të njohura në biz si “fusha 3.”  Nëse firma do të kishte llogaritur ato, tha Bloomberg, “ndikimi i plotë i klimës së strategjisë së rritjes së Exxon ka të ngjarë të jetë pesë herë vlerësimi i kompanisë – ose rreth 100 milion tonë dioksid karboni shtesë”. Mes krizës covid-19, kërkesa për naftë dhe gaz ka rënë në mënyrë dramatike. Vetëm Exxon ka humbur mbi 1 miliard dollarë që nga fillimi i pandemisë dhe kompania tha në gusht se nëse çmimet qëndrojnë ashtu si janë për pjesën tjetër të vitit, rezervat e saj të provuara të naftës mund të ulen 20%.

Përplasja madhështore e kompanisë ishte aq e keqe saqë filloi Dow Jones për herë të parë në 92 vjet. Dhe vetëm sot, ajo njoftoi planet për të ulur forcën e saj evropiane të punës me 1,600 për shkak të problemeve financiare. Kompania paralajmëroi javën e kaluar për një humbje të tretë tremujore radhazi, që do të thotë se mbështetet në borxhin për të paguar shpenzimet kapitale dhe dividentët.

Deri në korrik, megjithatë, Exxon tregoi se thjesht po vonon shumë projekte për të ruajtur paratë e gatshme gjatë rënies sesa t’i anulojë ato. Në një deklaratë për Bloomberg, Exxon tha se plani i tij i rritjes do të vihet në lëvizje “ndërsa kthimi i kërkesës dhe investimet kapitale të rifillojnë”. Por kjo duket mjaft optimiste (nëse mund ta quani kështu) nëse jo plotësisht delirante.

Tregu i naftës dhe gazit nuk po bënte shumë mirë edhe para se të fillonte pandemia, dhe tani analistët – përfshirë disa që punojnë për Big Oil – thonë se sektori ka të ngjarë të mos kthejë kurrë më.  Më e rëndësishmja, këto plane të rritjes janë një lëvizje e tmerrshme për klimën. Shkencëtarët kanë paralajmëruar prej kohësh se duhet të heqim shpejt nga nafta dhe gazi dhe të heqim masivisht emetimet tona.

 Një raport i Kombeve të Bashkuara vitin e kaluar tregoi se për t’iu përmbajtur Marrëveshjes së Klimës në Paris, bota do të duhet të ulë emetimet e saj të gazrave serë 7.6% çdo vit për dekadën e ardhshme. Ne nuk kemi fare buxhet të karbonit për ndonjë rritje të emetimeve.  Ajo që dinë Exxon është se gjigandët e energjisë nuk do të marrin vendime që përfitojnë nga jeta në Tokë kur rrezikohen fitimet nga shitja e lëndëve djegëse fosile.

Një raport i lëshuar nga Oil Change International muajin e kaluar vlerësoi planet klimatike të kompanive të Big Oil dhe zbuloi se Exxon ishin ndër më të këqijtë.  “Lajmi që Exxon pret të vazhdojë të injorojë ndikimet shkatërruese të krizës sonë klimatike dhe të rrisë emetimet e tyre për vitet që vijnë është si e tmerrshme dhe e papritur,” tha David Turnbull, drejtori strategjik i komunikimit në Oil Change i cili punoi në raport. 

Exxon ka një histori të gjatë, të dokumentuar mirë të gënjeshtrave në lidhje me rreziqet që paraqet kriza klimatike dhe kontributin e produkteve të saj në prishjen e klimës. Kompania është përpjekur të distancohet nga ajo e kaluar e shëmtuar me marketingun të flasë se si planifikon të bëhet e qëndrueshme. Qartë, nuk është kështu.

Burimi: earther.gizmodo

Leave a Reply