Studimi 20 vjeçarë: Temperatuart eksptreme po rrisin vdekshmërinë

Më të rejat

Më shumë se 5 milion njerëz vdesin çdo vit globalisht për shkak të kushteve ekstreme të temperaturës, ka zbuluar një studim 20-vjeçar. Studimi, i botuar në revistën Lancet Planetary Health, studioi ndryshimin e temperaturave optimale për njerëzit që jetojnë në rajone të ndryshme.

Studimi zbuloi se 9.4% e vdekjeve globale çdo vit i atribuohen ekspozimit ndaj nxehtësisë ose të ftohtit. Kjo është e barazvlefshme me 74 vdekje shtesë për 100,000 njerëz. Studiuesit analizuan të dhënat e vdekshmërisë dhe motit nga 750 vendndodhje në 43 vende midis viteve 2000 dhe 2019.

Sipas studimit, temperatura mesatare ditore në këto vende u rrit me 0.26 grad celcius për dekadë. Shkalla më e lartë e vdekjes në lidhje me nxehtësinë ishte në Evropën Lindore ndërsa Afrika nën-Sahariane kishte shkallën më të lartë të vdekjes të lidhur me temperaturat e ftohta.

Studimi zbuloi se më shumë njerëz kishin vdekur nga të ftohtit sesa nga nxehtësia gjatë periudhës dy dekadash. Por vdekjet e lidhura me nxehtësinë ishin në rritje, ndërsa vdekjet e lidhura me të ftohtin po binin. Edhe pse popullatat janë përshtatur mirë me klimat ku jetojnë, ka të ngjarë të prishet për shkak të ndryshimit të klimës, thotë studimi.

Studimi gjithashtu këshilloi për teknikat e zbutjes si izolimi më i mirë i strehimit dhe kondicionimi i ajrit më me energji diellore për t’u përshtatur me kushtet e reja./BB Green Kosova

Burimi & Foto: BBC https://www.youtube.com/watch?v=uc7fCvxqzF0

Leave a Reply