Poloni-Gjermani: Ngordhja masive e peshqve ndez një grindje politike

Më të rejat

Ngordhja e mijëra peshqve në një lumë në kufi me Gjermaninë dhe Poloninë ka ndezur një grindje politike midis dy vendeve.

Shkencëtarët janë ende duke u përpjekur të gjejnë një shpjegim për ngordhjen masive, e cila ka parë mbi 200 tonë peshq të ngordhur në lumin Oder.

Ministri i Mjedisit i Polonisë ka akuzuar Gjermaninë për përhapjen e “lajmeve të rreme” në lidhje me katastrofën mjedisore, pasi raportoi për nivele të larta të pesticideve në rrugë ujore.

“Në Poloni, substanca [pesticid] testohet dhe zbulohet nën pragun pa asnjë efekt mbi peshqit ose speciet e tjera dhe pa një lidhje me ngordhjet,” shkroi në Twitter Anna Moskwa.Ekspertët në Republikën Çeke, Britani dhe Holandë po ndihmojnë me hetimin pasi mostrat e ujit janë dërguar në laboratorë për analiza.

Lexo gjithashtu: https://bbgreenkosova.com/2022/08/17/katastrofa-ekologjike-ne-lumin-oder-te-polonise/

Disa studiues thonë se algat toksike mund të kenë vrarë peshkun, por teori të tjera duke përfshirë një derdhje të mundshme kimike po hulumtohen gjithashtu.

Qeveria e Polonisë po ofron 210,000 euro, për këdo që ka informacion se kush ose çfarë e shkaktoi katastrofën në lumin e dytë më të madh të Polonisë.

Ngordhja masive u zbulua për herë të parë kur vendasit hasën në mijëra peshq të ngordhur në ujërat pranë fshatit Widuchowa në Poloninë perëndimore më 11 gusht.Disa banorë thanë se punëtorët e vendosur nga qeveria për të hequr kafshët nuk ishin të përgatitur për atë që i priste në lumë.

Erë e keqe rreth ujërave ishte aq e keqe sa disa vjellën gjatë punës së tyre, thanë vendasit për Reuters./BBGreen

Burimi: Euronews

Leave a Reply