Studimi: Çekët bëhen gjithnjë e më shumë bëmires duke kontribuar në mjedis

Më të rejat

Gratë kishin më shumë gjasa të kontribuonin në bamirësi që mbështesin fëmijët (62%) dhe kafshët (48%), ndërsa të rinjtë kontribuan në bamirësi që mbështesin mjedisin (26%).

Çekët po bëhen gjithnjë e më bujarë në dhënien e bamirësisë, sugjeron një sondazh i ri i kryer nga agjencia Ipsos për Shoqatën e Përgjegjësisë Sociale, një OJQ çeke e korporatës dhe përgjegjësisë sociale.

Sondazhi, i publikuar nga e përditshmja Hospodářské , tregon se pavarësisht epidemisë, 41 përqind e çekëve kontribuan në bamirësi vitin e kaluar. Kjo është pesë përqind më shumë se një vit më parë.

Sipas sondazhit, çekët kishin më shumë gjasa të blinin një produkt, të ardhurat e të cilit shkuan për një kauzë të mirë, të dhuronin sende ose të bënin një kontribut financiar për qëllime bamirësie.

Rreth 47% e të anketuarve thanë se ishte e rëndësishme për ta që gjithnjë e më shumë kompani të përfshiheshin në aktivitete të përgjegjshme shoqërore, ndërsa 66% u pajtuan që kompanitë duhet të fokusohen në mjedisin në vendin e tyre të biznesit. 69% e të pyeturve deklaruan gjithashtu se kompanitë duhet të mbështesin aktivitetet me përgjegjësi shoqërore.

Gratë kishin më shumë gjasa të kontribuonin në bamirësi që mbështesin fëmijët (62%) dhe kafshët (48%), ndërsa të rinjtë kontribuan në bamirësi që mbështesin mjedisin (26%).

Rezultati i anketës sugjeron gjithashtu se një numër në rritje njerëzish preferojnë të dhurojnë para online. Në vitin 2020, rreth 53 përqind e njerëzve dhuruan online, krahasuar me 42 përqind që dhuruan para kesh. Në vitin 2021, raporti ishte 61 për qind me 34 për qind.

Çekët gjithashtu pëlqejnë të mbështesin bamirësinë përmes mesazheve me tekst të donacioneve. Vitin e kaluar, 26 për qind e njerëzve kanë bërë një donacion përmes mesazheve, ndërsa këtë vit numri i tyre është rritur në 31 për qind.

Pavarësisht trendit pozitiv, Republika Çeke mbetet ende pas pjesës tjetër të Evropës në donacionet bamirëse. Sipas studimit vjetor Global Giving Trends 2020, mesatarisht 43 përqind e evropianëve dhurojnë rregullisht, ndërsa vetëm 14 përqind e çekëve e bëjnë këtë./BBGreenKosova

Burimi&foto: https://english.radio.cz

Leave a Reply