BE do të zhvillojë ekonominë e gjelbër me 1.1 miliardë euro në projekte të reja

Më të rejat

Bashkimi Evropian do të investojë 1.1 miliardë euro në projekte të reja inovative për të zhvilluar ekonominë e gjelbër, si pjesë e tranzicionit të bllokut drejt objektivit për zero emetime neto deri në vitin 2050, njoftoi sot Komisioni Evropian.

Ndryshimet klimatike dhe degradimi i mjedisit janë një kërcënim ekzistencial për Evropën dhe botën. Për të kapërcyer këto sfida, Marrëveshja e Gjelbër Evropiane do ta transformojë BE-në në një ekonomi moderne, me efikasitet të burimeve dhe konkurruese, duke siguruar:

– asnjë emetim neto i gazeve serrë deri në vitin 2050

– rritja ekonomike e shkëputur nga përdorimi i burimeve

asnjë person dhe asnjë vend të mbetur pas

Marrëveshja e Gjelbër Evropiane është gjithashtu mjeti ynë shpëtimtar për të dalë nga pandemia COVID-19. Një e treta e investimeve 1.8 trilion euro nga Plani i Rimëkëmbjes së Gjeneratës së ardhshme të BE-së dhe buxheti shtatëvjeçar i BE-së do të financojë Marrëveshjen e Gjelbër Evropiane.

Grantet për projektet do të ndihmojnë në rifillimin e ekonomisë së BE-së dhe krijimin e një rimëkëmbjeje të gjelbër, pas ndikimit të Covid-19, deklaroi zëvendës presidenti i Komisionit Evropian, Frans Timmermans.

Investimet e para të Fondit të Inovacionit të Komisionit Evropian, do të përfshijnë shtatë projekte në shkallë të gjerë.

Fondi synon të ndajë 25 miliardë euro gjatë dekadës së ardhshme për zhvillimin e teknologjive duke konsumuar më pak dioksid karboni (CO2) për të ndihmuar në dekarbonizimin e ekonomisë së BE-së.

Një nga projektet në Francë, lidhet me kapjen e emetimeve nga një fabrikë çimentoje dhe pjesërisht depozitimi i dioksidit të karbonit në Detin e Veriut për ta kthyer atë në beton.

Gjashtë projekte të tjera në Belgjikë, Itali, Finlandë, Holandë, Norvegji, Spanjë dhe Suedi janë përzgjedhur gjithashtu për financim.

  • 55% reduktimin e emetimeve nga makinat deri në vitin 2030
  • 50% reduktimi i emetimeve nga furgonat deri në vitin 2030
  • 0 emetimet nga makinat e reja deri në vitin 2035

Qëllimi ynë është ta bëjmë Evropën kontinentin e parë neutral ndaj klimës në botë. Më 26 tetor, Komisioni shpalli thirrjen e dytë për projekte në shkallë të gjerë me afat kohor deri më 3 mars 2022. Të gjitha projektet që nuk ishin të suksesshme në thirrjen e parë inkurajohen të riaplikojnë, thuhet në njoftimin e fazës zyrtare të BE-së./ BB Green Kosova

Leave a Reply