Gjermania mirëpret qëllimin e klimës së Kinës

Më të rejat

Kancelarja gjermane Angela Merkel e ka mirëpritur planin e Kinës për të qenë neutral të karbonit deri në 2060, duke e krahasuar atë me dështimin e SHBA për t’iu përmbajtur qëllimeve të marrëveshjes së klimës në Paris.

Në një fjalim në parlamentin e Gjermanisë, Merkel theksoi rëndësinë e njoftimit të Presidentit Kinez Xi Jinping javën e kaluar duke përmendur edhe debatet e Bashkimit Evropian për rritjen e qëllimeve për uljen e ndotjeve afatmesme dhe afatgjata.

“Unë mendoj se është përtej debatit që ne duhet të punojmë me Kinën kur bëhet fjalë për mbrojtjen e klimës,” u tha ajo ligjvënësve.

“Kina është tani ndotësi më i madh në të gjithë botën dhe është shumë e rëndësishme që Kina të kontribuojë në përpjekjet për të mbrojtur klimën.” Tha ajo.

Merkel tha se synimi i vendosur nga Pekini duhet të shihet në dritën e zhvillimit ekonomik që Kina ka ende përpara në krahasim me vendet e tjera të industrializuara.

“Ky është një qëllim shumë ambicioz që duhet të na nxisë në Evropë për të përmbushur me të vërtetë synimet tona,” tha ajo.

Kohët e fundit BE propozoi ngritjen e synimit të saj për prerjen e gazeve serë që ngrohin planetin në të paktën 55% deri në 2030 krahasuar me nivelet e vitit 1990. Megjithatë, disa nga anëtarët e bllokut me 27 kombe, veçanërisht në lindjen e mbështetur në qymyr, janë kundër qëllimit.

Ministrja gjermane e mjedisit tha se ajo shpresonte të arrinte konsensus midis anëtarëve të BE gjatë presidencës gjashtëmujore të bllokut të vendit të saj.

“Politika ndërkombëtare e klimës po merr vrull dhe ndoshta jemi në një pikë kthese thelbësore për të ardhmen e këtij planeti, “tha Svenja Schulze para një takimi me ministrat e mjedisit të BE në Berlin.” Dy nga rajonet më të fuqishme ekonomikisht në botë, BE dhe Kina, po përforcojnë efektivitetin e marrëveshjes së Parisit “.

“Ajo që është e rëndësishme për mua është që të arrijmë një marrëveshje,” tha ajo. “Ne kemi nevojë për këtë sinjal tani.” /bbgreenkosova./

Burimi: Startribune.com
 

Leave a Reply