Përse pemët në qytete nevojiten tani më shumë se kurrë

Më të rejat, Njeriu dhe natyra

Jo shumë kohë më parë, shumë njerëz nuk ishin të sigurt nëse pemët kishin një vend në qytete. Njerëzit, makinat, shtëpitë dhe ndërtesat përbëheshin nga zona urbane – nuk kishte shumë hapësirë ​​për natyrën.

Pemët tani janë thelbësore në shumë qytete të mëdha në botë, thotë Sonja Dümpelmann, historiane e peizazhit në Universitetin e Pensilvanisë – megjithëse në shumicën e këtyre qyteteve, ata ende po luftojnë për hapësirën e pemëve.

Ndërsa qytetet evoluojnë, pemët na mbajnë të bazuara.
Pemët janë shtëpi elektroshtëpiake kur bëhet fjalë për rregullimin e mikroklimave të qytetit – filtrimi i ndotjes së ajrit, sigurimi i hijes, thithja e CO2, ndihmon në parandalimin e përmbytjeve të fluksit, si dhe veprojnë si një antidot i rëndësishëm për efektin e nxehtësisë urbane që i bën qytetet shumë më të nxehta se zonat përreth zonave rurale.

“Pemët mund të bëjnë një ndryshim të madh në temperaturën e një qyteti”, thotë Tobi Morakinyo, një klimatolog urban, hulumtimi i të cilit për efektin e ftohjes së pemëve në Akure, Nigeri Jugperëndimore, tregoi se përdorimi i pemëve për të hijezuar ndërtesat mund t’i ftohë ato deri në pesë gradë Celsius .

Pemët na ndihmojnë shumë, por a i kthejmë ne të mirat?
Megjithëse nevoja jonë për pemë në qytete duket se po bëhet gjithnjë e më e madhe, ato pemë shpesh luftojnë mjediset urbane shtypëse. Pemët e rrugës janë “në një luftë të vazhdueshme” për hapësirën në qytete, ku nën tokë sistemet e tyre rrënjësore mund të mbyten nga gypat e ujit, rrugët dhe parqet e makinave nëntokësore, dhe mbi tokë nga ndotja, linjat e energjisë dhe trafiku. Ndërsa ndryshimet klimatike sjellin temperaturat më të nxehta dhe rënie të paparashikueshme, qytetet po kërkojnë një lloj të ri të qëndrueshmërisë nga pemët urbane. Për shumë qytete të botës, ekologjistët thonë se kjo do të thotë të mbillen specie më ekzotike të pemëve.

Një zgjidhje për ruajtjen e pemëve të qytetit që është rritur në popullaritet vitet e fundit është përfshirja e qytetarëve në mirëmbajtjen e pemëve urbane. Programi i qytetarëve të New York City u lejon banorëve të qytetit të marrin pjesë për t’u bërë kujdestarë zyrtarë të pemëve të qytetit, dhe Berlini – një vend që zakonisht ka përjashtuar qytetarët nga kujdesja e florës urbane – tani po lejon banorët të aplikojnë për leje për të mirëmbajtur florën dhe ka propozuar që ata të ujisin pemët e qytetit në verë.

Ndërsa mbjellja e pemëve në hapësirat urbane është një mënyrë efektive dhe mjaft efikase për tu përshtatur me ndryshimin e klimës, Dümpelmann thekson se nuk është një zgjidhje holistike.

Përtej përdorimit të pemëve si rregullues gjeo-inxhinierik, ekologjistët urbanë tregojnë se sa më shumë pemë të mbillen në qytete,, ato mund të ndryshojnë këndvështrimet mbi jetesën urbane dhe t’u japin njerëzve një kuptim më të madh se si ta vlerësojnë natyrën si pjesë e një qyteti të qëndrueshëm, të jetueshëm – jo të ndara nga ai.

Kjo do të thotë të shohim pemën si qenie të gjallë, që rriten,jo i rregulluar me kohë, ose imune ndaj problemeve dhe vështirësive të të jetuarit në mjedise të ashpra urbane.

Burimi:Eco watch

Leave a Reply