A janë fermat vertikale zgjidhja për kursimin e ujit?

Ajri, Uji, Toka, Më të rejat

“Kur u thashë njerëzve se do të rritja domate në shkretëtirë, ata menduan se isha i çmendur,” tha Sky Kurtz, themeluesi i Pures Harvest Smart Farms, për DW.

Me vetëm 12 ditë shi mesatarisht në vit, më pak se 1% tokë e punueshme, një vend i shkretëtirës dhe një normë importi 80% për ushqim, Emiratet e Bashkuara Arabe duken një vend i pafavorshëm për të ngritur një fermë.

Kurtz është një nga disa sipërmarrës që përdor teknika të teknologjisë së lartë të bujqësisë për të rritur prodhimin e të korrave në Emiratet. Pure Harvest ndërtoi serën e parë të kontrolluar nga klima në Abu Dhabi në 2017.

I nxitur nga kushtet e thata dhe nga një dëshirë për siguri më të madhe ushqimore, vendi po investon miliona në teknologji – siç është bujqësia vertikale – që mund ta bëjnë atë një pionier bujqësor të pamundur. Fermat vertikale mund të rritin një larmi të pasur të bimëve të ndryshme, duke i grumbulluar ato në shtresa nën ndriçimin LED në serrat e kontrolluara nga klima dhe duke i ujitur ato me sisteme mjegullash ose pikash. Procesi është përshtatur për nevojat specifike të secilit lloj bime, duke rezultuar në korrje me prodhime të larta, gjatë gjithë vitit.

“Duhen 30 deri në 40 ditë për të rritur zarzavate me gjethe në fushë. Kurse këtu mund të rritet e njëjta bimë brenda 10 deri në 12 ditë”, thotë Marc Oshima, bashkëthemelues i Aerofarms. Kompania mori fonde nga Zyra e Investimeve në Abu Dhabi për të ndërtuar fermën më të madhe vertikale të brendshme të kryeqytetit, me 800 të lashta të ndryshme, deri në vitin 2021.

Por kjo sjelljee jetës në shkretëtirë mund të vijë me një kosto të lartë mjedisore. Pjesa më e madhe e kësaj energjie vjen nga karburantet fosile që emetojnë karboni, edhe pse Harvest Pure po ndërton një fermë me energji diellore në Arabinë Saudite fqinje, operacionet e saj në Emiratet e Bashkuara Arabe marrin energji elektrike nga rrjeti kombëtar me intensitet karboni.

Ismahane Elouafi, drejtoreshë e përgjithshme për qeverinë e financuar nga ICBA në Abu Dhabi, pranon se bujqësia vertikale duhet të bëjë përmirësime në këtë situatë përpara se të arrijë “qëndrueshmëri të vërtetë”, por ajo beson se risitë janë “premtuese”.

Deri në vitin 2050, qeveria e Emirateve të Bashkuara Arabe dëshiron të gjenerojë gati gjysmën e energjisë së saj nga burime të rinovueshme.

Kursimi i energjisë është i vështirë për të llogaritur saktësisht, por avantazhet e bimëve të rritura në vend janë të mëdha, sepse ato bimë që rriten në fermat vertikale jo vetëm që përdorin shumë më pak ujë dhe pesticide, por që ato gjithashtu kanë një jetë më të gjatë për shkak të kohës minimale të transportit.

burimi: ecowatch.com

Leave a Reply