Valët e nxehtësisë detare janë bërë mbi 20 herë më të shpeshta

Më të rejat

Valët e nxehtësisë në oqeanet e botës janë bërë mbi 20 herë më të shpeshta për shkak të ndikimit njerëzor.

 Kjo është ajo që studiuesit nga Qendra Oeschger për Kërkime Klimatike në Universitetin e Bernës tani janë në gjendje të provojnë. Valët e nxehtësisë detare shkatërrojnë ekosistemet dhe dëmtojnë peshkimin.

Një valë e nxehtësisë detare (vala e nxehtësisë oqeanike) është një periudhë e zgjatur kohore në të cilën temperatura e ujit në një rajon të veçantë është jashtëzakonisht e lartë. Në vitet e fundit, valët e nxehtësisë të këtij lloji kanë shkaktuar ndryshime të konsiderueshme në ekosistemet në detet e hapura dhe në bregdet.

 Lista e tyre e efekteve negative është e gjatë: Valët e nxehtësisë detare mund të çojnë në rritjen e vdekshmërisë midis zogjve, peshqve dhe gjitarëve detarë, ato mund të shkaktojnë lulëzime të dëmshme të algave dhe të zvogëlojnë shumë furnizimin e ushqyesve në oqean. Valët e nxehtësisë gjithashtu çojnë në zbardhjen e koraleve, shkaktojnë lëvizjet e komuniteteve të peshqve në ujëra më të ftohtë dhe mund të kontribuojnë në rënien e mprehtë të akullnajave polare.

Studiuesit e udhëhequr nga shkencëtarja detare me bazë në Bernë Charlotte Laufkötter kanë hetuar çështjen se si ndryshimi klimatik antropogjen ka ndikuar në valët kryesore të nxehtësisë detare në dekadat e fundit. Në një studim të botuar së fundmi në revistën e njohur shkencore “Science”, Charlotte Laufkötter, Jakob Zscheischler dhe Thomas Frölicher arritën në përfundimin se probabiliteti i ngjarjeve të tilla është rritur masivisht si rezultat i ngrohjes globale.

Analiza ka treguar se në 40 vitet e kaluara, valët e nxehtësisë detare janë bërë dukshëm më të gjata dhe më të theksuara në të gjithë oqeanet e botës. “Valët e nxehtësisë së fundit kanë pasur një ndikim serioz në ekosistemet detare, të cilave u duhet një kohë e gjatë për t’u rikuperuar më pas – nëse ato shërohen plotësisht,” shpjegon Charlotte Laufkötter.

Një rritje e madhe që nga vitet 1980

Në hetimet e tij, ekipi i Bernit studioi matjet satelitore të temperaturës së sipërfaqes së detit midis 1981 dhe 2017. U zbulua se në dekadën e parë të periudhës së studimit, ndodhën 27 valë të mëdha të nxehtësisë që zgjatën mesatarisht 32 ditë. Ata arritën temperaturat maksimale prej 4.8 gradë Celsius mbi temperaturën mesatare afatgjatë.

 Në dekadën më të fundit për t’u analizuar, megjithatë, 172 ngjarje të mëdha kanë ndodhur, që zgjasin një mesatare prej 48 ditësh dhe arrijnë majat prej 5.5 gradë mbi temperaturën mesatare afatgjatë. Temperaturat në det zakonisht luhaten vetëm pak. Devijimet gjatë një jave prej 5.5 gradë në një sipërfaqe prej 1.5 milion kilometra katrorë – një zonë 35 herë më e madhe se Zvicra – paraqesin një ndryshim të jashtëzakonshëm në kushtet e jetesës së organizmave detarë.


Analizat statistikore demonstrojnë ndikimin e njeriut Për shtatë valët e nxehtësisë detare me ndikimin më të madh, studiuesit në Universitetin e Bernit kryen ato që referohen si studime atribuimi. Analizat statistikore dhe simulimet e klimës përdoren për të vlerësuar shkallën në të cilën ndryshimi i klimës antropogjene është përgjegjës për shfaqjen e ekstremeve individuale në kushtet e motit ose klimës. Studimet e atributit zakonisht demonstrojnë se si frekuenca e ekstremeve ka ndryshuar përmes ndikimit njerëzor.

Pa qëllime ambicioze të klimës, ekosistemet detare mund të zhduken Sipas gjetjeve të studimeve të atribuimit, valët kryesore të nxehtësisë detare janë bërë më shumë se 20 herë më të shpeshta për shkak të ndikimit të njeriut. Ndërsa ato ndodhën çdo njëqind apo mijë vjet në epokën para-industriale, në varësi të progresit të ngrohjes globale, në të ardhmen ato do të bëhen normë. Nëse jemi në gjendje të kufizojmë ngrohjen globale në 1.5 gradë, valët e nxehtësisë do të ndodhin një herë në çdo dekadë ose shekull.

 Nëse temperaturat rriten me 3 gradë, sidoqoftë, situata ekstreme mund të pritet të ndodhin në oqeanet e botës një herë në vit ose dekadë. “Qëllimet ambicioze të klimës janë një domosdoshmëri absolute për të zvogëluar rrezikun e valëve të nxehta detare të papara”, thekson Charlotte Laufkötter. “Ato janë mënyra e vetme për të parandaluar humbjen e pakthyeshme të disa prej ekosistemeve detare më të vlefshme.”

Burimi: scitechdaily

Leave a Reply