Investitorët më të mëdhenj në botë bëhen bashkë për të kufizuar ngohjen globale

Më të rejat

Tridhjetë investitorët më të mëdhenj në botë, të cilët së bashku kontrollojnë 5 trilionë dollarë pasuri, janë zotuar të ulin emetimet e gazeve serë të portofoleve të tyre me sa 29 për qind në pesë vjet. Investitorët, të cilët përfshijnë Allianz, Kisha e Anglisë dhe Sistemi i Pensionimit të Punonjësve Publikë të Kalifornisë, janë të gjithë pjesë e Aleancës së Pronarëve të Aseteve Net-Zero të mbledhura nga KB.

Grupi u formua në 2019 me qëllimin për të ulur emetimet e portofoleve të tyre të investimeve në zero neto deri në vitin 2050 dhe për të kufizuar ngrohjen globale në 1.5 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale. Në rrugën drejt këtij qëllimi, grupi njoftoi të martën Protokollin e tyre të Vendosjes së Synimeve 2025, i cili përfshin qëllimin për të ulur emetimet nëpër portofolet e anëtarëve me 16 deri në 29 përqind të niveleve të vitit 2019 deri në vitin 2025.

 “Sipas Raportit të Emetimeve të UNEP-it, çdo vit i pikut të emisioneve të shtyrë do të thotë se do të kërkohen shkurtime më të thella dhe më të shpejta,” tha udhëheqësi i Nismës së Financave të Programit të Mjedisit të KB Eric Usher në një njoftim për shtyp. “Protokolli i Vendosjes së Synimeve përfaqëson përparimin udhëheqës botëror në uljen e kërkuar të emetimeve nga disa prej investitorëve më të mëdhenj në botë.”

Për të arritur qëllimin e tyre, investitorët do të përcaktojnë me saktësi 20 kompanitë më përgjegjëse për emetimet e portofoleve të tyre, shpjegoi The Guardian. Ata gjithashtu do të përcaktojnë objektiva specifikë për sektorë me shumë emetim si nafta dhe gazi, transporti dhe shërbimet komunale. Disa institucione financiare kanë vepruar në lidhje me krizën e klimës duke investuar plotësisht nga kompani të caktuara ose duke refuzuar të financojnë sipërmarrje të caktuara.

 Për shembull, fondi më i madh mbrojtës i Norvegjisë u zhvendos në gusht nga kompanitë që lobojnë kundër veprimeve klimatike ose bëjnë më shumë se pesë përqind të të ardhurave të tyre nga qymyri ose rërat e naftës. Aleanca e Pronarëve të Aseteve Net-Zero, megjithatë, merr një qasje tjetër, duke kërkuar në vend të kësaj të angazhohet me kompanitë në të cilat investon në mënyrë që të shtyjë ekonominë e përgjithshme drejt një tranzicioni të drejtë në energjinë e rinovueshme.

“Megjithëse dekarbonizimi i portofoleve mund të arrihet lehtësisht duke shitur investime intensive të karbonit, është shumë e diskutueshme nëse veprime të tilla vetëm do të kishin një ndikim pozitiv në ekonominë reale,” shpjegoi grupi në njoftimin për shtyp. “Për më tepër, kjo mund të dëmtojë aftësinë e anëtarëve të Aleancës për t’u angazhuar me këto [kompani] për të arritur ulje në ekonominë reale.”

Një pjesë e këtij angazhimi nënkupton inkurajimin e kompanive për të ndarë raporte të rregullta mbi veprimet e tyre klimatike dhe për të hartuar plane për të gjelbëruar biznesin e tyre, sipas The Guardian. Vetë aleanca do të lëshojë gjithashtu raporte vjetore dhe planifikon të rrisë anëtarësimin e saj në 200 ose pasuritë nën kontrollin e saj në 25 trilionë dollarë.

“Anëtarët e Aleancës fillojnë duke ndryshuar veten e tyre dhe më pas u drejtohen kompanive të ndryshme për të punuar në ndryshimin e biznesit të tyre,” tha Kryetari i Aleancës Günther Thallinger, i cili shërben në bordin e administrimit për Allianz SE, në njoftimin për shtyp. “Arritja e zeros zero nuk është thjesht ulja e emetimeve dhe vazhdimi i modeleve të biznesit të sotëm. Ka ndryshime dhe mundësi të thella që do të vijnë nga ekonomia neto-zero, ne shohim mundësi të reja biznesi dhe fitore të forta për ata që janë të gatshëm”.

Aleanca është pjesë e Konventës Kuadër të Kombeve të Bashkuara mbi Ndryshimin e Klimës (UNFCCC) fushata më e gjerë Gara në Zero, në të cilën qytete, kompani dhe investitorë punojnë për të rritur numrin e njësive që janë angazhuar në emisione zero deri në vitin 2050 ose më herët, Biznes Green raportoi. Plani është që të ketë sa më shumë dhe të këtë të  angazhuar përpara samitit tjetër të madh të KB.

Burimi: ecowatch

Leave a Reply