Sisteme më të mira paralajmëruese janë të nevojshme për motin ekstrem dhe ndryshimin klimatik

Më të rejat

Një raport i ri i KB thotë se bota duhet të rrisë shpejt investimet në sistemet e paralajmërimit të hershëm për ngjarjet ekstreme të motit.

Gjatë 50 viteve të fundit, katastrofat e regjistruara janë rritur pesë herë, falë ndryshimit të klimës. Studimi paralajmëron se një në tre njerëz në Tokë nuk janë të mbuluar në mënyrë adekuate nga sistemet paralajmëruese. Numri i njerëzve në nevojë pas katastrofave natyrore mund të rritet me 50% gjatë dekadës së ardhshme.

Agjencitë e KB-së thonë se janë regjistruar rreth 11,000 fatkeqësi të lidhura me motin ose klimën.

Gjatë 50 viteve të fundit, rreth 11,000 katastrofa që përfshijnë motin, klimën dhe rreziqet e lidhura me ujin kanë ndodhur duke marrë dy milion jetë dhe duke shkaktuar më shumë se 3.5 trilion dollarë humbje ekonomike. Në vitin 2018, rreth 108 milion njerëz kërkuan ndihmë nga agjencitë ndërkombëtare për të përballuar fatkeqësitë natyrore.

Sistemet efektive të paralajmërimit të hershëm janë thelbësore thotë studimi dhe studiuesit që e kanë përpiluar atë po bëjnë thirrje për një ndryshim në theksim nga thjesht parashikimi i motit, për të treguar ndikimin e këtij sistemi të motit. Sistemet e paralajmërimit me cilësi të mirë janë shumë të nevojshme në vendet më pak të zhvilluara dhe në shtetet e vogla ishullore.

Këto vende kanë humbur miliarda për shkak të katastrofave të motit dhe klimës gjatë pesë dekadave të fundit. Rreth 70% e vdekjeve të lidhura me këto katastrofa ndodhën në kombet më të varfra.

Gjithashtu ardhja e Covid-19 e ka bërë më të vështirë ndërtimin e sistemeve të paralajmërimit të hershëm.

“Të jesh i përgatitur dhe i aftë të reagosh në kohën e duhur, në vendin e duhur, mund të shpëtojë shumë jetë dhe të mbrojë jetesën e komuniteteve kudo që janë,” tha sekretari i përgjithshëm i WMO, Profesor Petteri Taalas.

Raporti rekomandoi që për këtë situatë të investohet për të mbushur boshllëqet e kapacitetit të sistemeve të paralajmërimit të hershëm, veçanërisht në vendet më pak të zhvilluara, “Ne duhet ta marrim këtë mirëkuptim dhe vrull në një luftë shumë më të madhe për planetin tonë kundër emergjencës më të madhe, më të fortë, më shkatërruese të klimës.” U tha në raport i cili është publikuar në Ditën Ndërkombëtare për Reduktimin e Rrezikut nga Katastrofat. /bbgreenkosova./

Burimi: bbc news

Leave a Reply