Studimi i ri kthen mbetjet plastike në mëndafsh të biodegradueshëm

Më të rejat

A janë bakteret që hanë plastikë dhe prodhojnë mëndafsh një aleat i ri në luftën kundër mbeturinave?

Zgjidhjet për problemet e mëdha mund të vijnë nga gjërat e vogla.

Në hulumtimet në Institutin Politeknik Rensselaer në Troy, NY, një mikroorganizëm që tret tretjet e zakonshme të bazuara në naftë dhe jep një alternativë plastike të biodegradueshme paraqet një zgjidhje të re për një problem në vazhdim.

Me mbështetjen e një granti të ri thelbësor të Fondacionit Kombëtar të Shkencës prej $ 500,000 për projektin, një ekip inxhinierësh nga Instituti Politeknik Rensselaer do të eksplorojnë këtë ide potencialisht transformuese.

“Ne kemi të gjithë këtë ndotje plastike në mjedis që vjen nga e gjithë kjo plastikë që ne përdorim në baza ditore, shumica e të cilave bazohet në burime të naftës, të cilat bazohen në molekula që nuk mund të degradohen natyrshëm në mjedis, ”Tha Helen Zha, asistente profesore e inxhinierisë kimike dhe biologjike në Rensselaer, e cila po udhëheq këtë projekt kërkimor.

Me kusht që gjatë një periudhe dy-vjeçare, granti NSF do të lejojë RPI të demonstrojë provën e konceptit në një shkallë të vogël.

“Kërkimi i financuar nga grandi filloi në shtator, megjithëse ne kemi kryer disa studime paraprake në fillim të këtij viti,” thotë Zha. “Tani jemi në nivelin e lartë dhe po punojmë për ngritjen pilot”.

Zha dhe bashkëpunëtorët e saj do të eksplorojnë nëse një bakterie e prodhuar gjenetikisht do të jetë e aftë të degradojë mbeturinat plastike me bazë nafte që më pas mund të përdoren si energji për të prodhuar mëndafsh artificial, që është një proteinë biodegraduese që sillet shumë si plastika tradicionale.

“Kjo ide e mendimit përpara, inovative është saktësisht lloji i zgjidhjes miqësore me mjedisin dhe të qëndrueshëm që fakulteti CBIS është i përqendruar në zhvillimin”, thotë Deepak Vashishth, drejtori i Qendrës për Bioteknologji dhe Studime Ndërdisiplinore (CBIS) në Rensselaer.

“Ky studim mund të ketë potencial për zhvillimin e një procesi të vazhdueshëm në të ardhmen, së bashku me kërkime të tjera që ndodhin në laboratorin tonë”, theksoi Zha. /bbgreenkosova./

Burimi: plasticstoday.com

Leave a Reply