BE: Toka ka vite nuk ka provuar një shtator kaq të ngrohtë

Më të rejat

Toka ka provuar shtatorin e saj më të ngrohtë që nga fillimi i mbajtjes së të dhënave, sipas raportit të një agjencie të Bashkimit Evropian të botuar të Mërkurën.

  Shërbimi i Ndryshimit të Klimës Copernicus, i cili ndjek temperaturat globale, publikoi statistikat që tregojnë se viti 2020, deri më tani, po lidhet me vitin 2016 për vitin më të ngrohtë kalendarik. Temperaturat globale në janar, maj dhe shtator tejkaluan ato në 2016 dhe u lidhën në prill dhe qershor.

 “Tani për tani ka pak ndryshim midis vitit 2020 dhe 2016,” tha studiuesi i Copernicus, Freja Vambourg.  Raporti tregoi që temperaturat në Evropë ishin veçanërisht të ngrohta, me ngjarjen e ftohtë të motit La Nina në Paqësorin lindor që ftoh pjesët e hemisferës jugore.  Akulli i detit Arktik pa masën e dytë më të ulët në shtator të regjistruar, më shumë se 40% nën mesataren 1981-2020. Temperaturat në Siberi ishin “veçanërisht të larta”. 

 Monitoruesit e Marrëveshjes së Klimës së Parisit do të shikojnë shifrat me një alarm të veçantë: për periudhën 12-mujore deri në shtator 2020, planeti ishte gati 1.3 gradë Celsius (2.4 gradë Fahrenheit) më i ngrohtë se nivelet para-industriale.  Kjo është afër pragut 1.5 gradë Celsius për ndikime të rënda në planet të detajuara në një raport të KB për KB 2018. 

Marrëveshja e Parisit ka për qëllim që kombet të mbulojnë ngohjen globale “ shumë poshtë”  2 gradë Celsius dhe në 1.5 gradë nëse është e mundur.  Shumë kombe të KB janë nënshkruese. Në përgjithësi, shtatori 2020 ishte 0.05 gradë Celsius më i ngrohtë se shtatori 2019.

Burimi: DW

Leave a Reply