Bujqësia e kafshëve emeton gaze serë më shumë se të gjitha makinat, kamionët, aeroplanët, anijet dhe mënyrat e tjera të transportit të kombinuara

Më të rejat

Bujqësia e kafshëve dhe lëndët djegëse fosile po shkatërrojnë planetin tonë. Duhet të ndërmarrim veprime drastike dhe të menjëhershme, shkruan The Animal Save Movement. Ky vit dhe dekadat janë vendimtare nëse do të ndalojmë kaosin e klimës. Tashmë, ka ngjarje më të shpeshta dhe të rënda ekstreme të motit nga uraganet, përmbytjet, zjarret në pyje, thatësirat dhe ngritja e nivelit të detit. Gjithnjë e më shumë do të ketë zona të botës shumë të nxehta për të jetuar. Vektorët e sëmundjeve po përhapen me rritjen e temperaturave.

Sistemet ekologjike dhe bujqësore mund të prishen dhe ndoshta të çojnë në uri masive.

Bujqësia e kafshëve është një burim kryesor i kaosit klimatik, duke gjeneruar më shumë emetime të gazrave serë (dioksid karboni, metan, oksid nitroze) sesa të gjitha makinat, kamionët, aeroplanët, anijet dhe mënyrat e tjera të transportit të kombinuara.

Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë vlerëson se bujqësia e kafshëve kontribuon me 14% të gazrave serë.

Sidoqoftë, ky vlerësim i ulët përfshin supozime të tilla si një gjysmë jetë e gjatë për metanin dhe nuk llogarit koston e mundësisë negative të heqjes së pyjeve, të cilat vepruan si lavamane karboni, për kullotjen dhe prodhimin e ushqimit të kafshëve.

Sipas Institutit WorldWatch, bujqësia e kafshëve gjeneron 51% të emetimeve të gazrave serë. Kjo shifër përfshin të gjitha aspektet e bujqësisë së kafshëve në një analizë të plotë të ciklit të jetës.

Mushkëritë e planetit po digjen

Metani vjen nga lopët dhe është 70 herë më i dëmshëm se emetimet e dioksidit të karbonit. Emetimet e oksidit nitrik lindin nga sasitë e mëdha të plehrave të përdorur për të rritur misrin dhe sojën e gjeneruar gjenetikisht, të cilat ushqehen me kafshët e rritura në operacionet e përqendruara të ushqyerjes së kafshëve (CAFOs).

Ndotja e oksidit të azotit është edhe më e keqe se metani – 200 herë më e dëmshme për ton sesa dioksidi i karbonit.

Bujqësia e kafshëve është një shkak kryesor i shpyllëzimit dhe zhdukjes së specieve. Gati 80% e tokës bujqësore përdoret për ushqimin e kafshëve dhe kullotjen. Toka është në mes të zhdukjes së gjashtë masive të jetës. Shkencëtarët vlerësojnë se 150-200 lloje të bimëve, insekteve, shpendëve dhe gjitarëve zhduken çdo 24 orë. Kjo është gati 1.000 herë mbi normen natyrore.

Bujqësia e kafshëve është gjithashtu burimi numër një i zonave të vdekura të oqeanit pasi plehrat përfundimisht gjejnë rrugën e tyre në rrugët tona ujore, duke dëmtuar më tej mjedisin.

Në vitin 2018, Paneli Ndërqeveritar i OKB -së për Ndryshimet Klimatike (IPCC) deklaroi se na kanë mbetur edhe 12 vjet për të bërë ndryshime të mëdha dietetike. Koha për të parë larg viktimave të kafshëve dhe kaosit klimatik ka mbaruar. Koha për të vepruar është tani. Animal Save movement

S’do të ketë mish në mensat e kryeqytetit gjerman

Në të ardhmen në mensat e kryeqytetit gjerman do të ketë më shumë gjellë vegjetariane dhe vegane, e shumë më pak mish. Arsye për këtë janë objektivat e klimës së universiteteve, shkruan Deutche Welle.

Të hënave nuk do ketë më mish në mensat e e universiteteve të Berlinit, edhe gjatë javës do të gatuhet pak mish. “Koncepti i ri i ushqimit u zhvillua veçanërisht, sepse ishin studentët që rregullisht vinin me dëshirën për ta përshtatur e bërë më ekologjike ofertën e ushqimit”, është shprehur Daniela Kummle nga organizata studentore, shkruan “Der Spiegel.

Mishi dhe peshku do të përbëjnë vetëm 4% të menusë ushqimore në mensa, pjesa tjetër do të jetë vegjetariane ose vegane. Prej vitesh në mensat e mëdha ofrohet rregullisht ushqim më ekologjik, bazuar në perimet e sezonit. Ky ushqim dallohet për mosemetim të madh të gazit karbonik, CO2, thotë Kummle.

Mbrojtja e klimës është prej kohësh temë e rëndësishme në universitetet e Berlinit. Universiteti Humboldt synon të bëhet neutral ndaj klimës deri në vitin 2030. Universiteti Teknik i Berlinit e planifikon këtë deri në vitin 2045. Qindra punonjës duan që të heqin dorë nga fluturimet e shkurtra brenda vendit përmes një deklarate të vetëangazhimit./BBGreenKosova

Burimi: thesavemovement.org www.dw.com Foto: www.bbc.com/ letstalkscience.ca

Leave a Reply