COVID-19 në Europë: Rritje e ndotjes nga maskat, dorezat dhe plastikat e tjera me një përdorim

Më të rejat

Pandemia e koronavirusit ka sfiduar shoqëritë evropiane në shumë mënyra. Informacioni i Agjencisë Evropiane të Mjedisit (EEA), i botuar këto ditë analizon efektin e pandemisë në përdorimin e produkteve të caktuara plastike me një përdorim, të cilat shkaktojnë gaze serrë dhe emisione të tjera dhe mund të përfundojnë me mbeturina të mjedisit. Ajo sjell gjithashtu mësime të dobishme për të përmirësuar përgjigjen tonë ndaj ngjarjeve të ardhshme përçarëse.

Përgjigjet ndaj COVID-19 kanë rezultuar në rritje të përdorimit të produkteve të caktuara të bëra nga plastika me përdorim të vetëm, që zgjasin për një kohë të gjatë, sipas informimit të EEA ‘Ndikimet e COVID-19 në plastikën me një përdorim në mjedisin e Evropës’. Prodhimi dhe konsumi i shtuar i maskave dhe dorezave, të cilat kanë qenë thelbësore për të mbrojtur shëndetin e njerëzve dhe lloje të caktuara të paketimit të ushqimit rezultuan në gaz serë dhe emisione të tjera, si dhe mbeturina që mund të dëmtojnë ekosistemet dhe kafshët.

Importet e maskave të fytyrës dhe dorezave në Bashkimin Evropian (BE) u dyfishuan gjatë gjysmës së parë të vitit të pandemisë dhe prodhimi i brendshëm i BE ishte gjithashtu në rritje. Informacioni i EEA vlerëson se rreth 170.000 ton maska ​​shtesë për fytyrën, ose rreth 0,75 maska ​​për person në ditë, u importuan në BE gjatë asaj periudhe, duke rezultuar në emisione shtesë të gazeve serë dhe lloje të tjera të ndotjes. Informacioni i mëtejshëm vlerëson se maskat e pambukut të ripërdorshme bëhen më miqësore me klimën pas rreth 13 larjesh, por vë në dukje se maskat e ripërdorshme mund të mos ofrojnë të njëjtin nivel mbrojtjeje, i cili duhet të jetë gjithmonë konsiderata kryesore.

Përdorimi i paketimit plastik gjithashtu ndryshoi gjatë pandemisë, por, në vend që të rritet, prodhimi vendas i BE-së i paketimit plastik u zvogëlua me shpejtësi gjatë muajve të parë të pandemisë dhe më pas u tërhoq përsëri në tetor 2020 kur u hoqën kufizimet në shumë vende, tregon EEA. Gjatë bllokimeve, restorantet u zhvendosën në marrjen dhe dorëzimin, duke rritur përdorimin e kontejnerëve plastikë me një përdorim. Sidoqoftë, bllokimet e njëjta mund të kenë zvogëluar shitjet e përgjithshme të ‘Merr me vete’ gjatë lëvizjes, duke zvogëluar nevojën për plastikë për atë qëllim./BB Green Kosova

Burimi: Agjencia Europiane Mjedisit

Foto:news.un.org

Leave a Reply