Presidenti Joe Biden nënshkruan urdhra ekzekutivë në Zyrën Ovale të Shtëpisë së Bardhë në Uashington, pas inaugurimit të tij si Presidenti i 46-të i Shteteve të Bashkuara, SH.B.A., 20 janar 2021. Tom Brenner | Reuters

Presidenti Joe Biden ribashkohet me marrëveshjen e Parisit për klimën në lëvizjen e parë për të trajtuar ngrohjen globale

Më të rejat

Presidenti Joe Biden nënshkroi një urdhër ekzekutiv për t’u bashkuar SHBA-ja në marrëveshjen e klimës së Parisit, veprimi i tij i parë i madh për të trajtuar ngrohjen globale ndërsa ai sjell ekipin më të madh të ekspertëve të ndryshimeve klimatike ndonjëherë në Shtëpinë e Bardhë.

Administrata e Biden gjithashtu synon të anulojë lejen për ndërtimin e tubacionit Keystone XL nga Kanada në SH.B.A. dhe të nënshkruajë urdhëra shtesë në ditët në vijim për të kthyer disa nga veprimet e ish-Presidentit Donald Trump duke dobësuar mbrojtjen e mjedisit.

Biden zotohet të lëvizë shpejt në veprimin e ndryshimit të klimës dhe përfshirja e tij dhe e shkencëtarëve në të gjithë qeverinë shënon fillimin e një ndryshimi të madh të politikave pas katër viteve të dobësimit të rregullave të klimës nga administrata Trump në favor të prodhuesve të karburanteve fosile.

Pothuajse çdo vend në botë është pjesë e Marrëveshjes së Parisit, marrëveshja historike jo-detyruese midis kombeve për të ulur emetimet e tyre të karbonit. Trump tërhoqi SHBA nga marrëveshja në 2017.

Mitchell Bernard, presidenti i Këshillit të Mbrojtjes së Burimeve Natyrore, tha se urdhri i Biden për t’u bashkuar përsëri me marrëveshjen i bën SHBA pjesë e zgjidhjes globale për ndryshimin e klimës sesa pjesë e problemit.

“Ky është veprim i shpejtë dhe vendimtar”, tha Bernard në një deklaratë. “Ai krijon bazën për veprimin gjithë përfshirës që na duhet për të përballuar krizën e klimës tani, ndërsa ka ende kohë për të vepruar.”

Me një shumicë të pakët e demokratëve në Senat, Biden mund të arrijë potencialisht pjesë të mëdha të axhendës së tij ambicioze të klimës, duke përfshirë një plan ekonomik prej 2 trilionë dolarë për të çuar përpara një tranzicion të energjisë së pastër, për të shkurtuar emetimet e karbonit nga sektori i energjisë elektrike deri në 2035 dhe për të arritur zero emetimet deri në vitin 2050.

Gjatë muajve të tij të parë në detyrë, Biden pritet të nënshkruajë një valë urdhrash ekzekutivë për të adresuar ndryshimin e klimës, duke përfshirë ruajtjen e 30% të tokës dhe ujërave të Amerikës deri në vitin 2030, mbrojtjen e Refugjatës Kombëtare të Natyrës së Arktikut nga shpimet dhe rivendosjen dhe ngritjen e rolit të shkencës në vendimet e qeverisë.

Disa veprime ligjore mbi klimën do të zgjasin më shumë, përfshirë planin e administratës për të përmbysur një varg prapambetjesh mjedisore të Trump për rregullat që rregullojnë ajrin e pastër dhe ujin dhe emetimet e ngrohjes së planetit. Administrata e Trump ndryshoi më shumë se 100 rregulla mjedisore në katër vjet, sipas hulumtimit nga Shkolla e Drejtësisë Columbia.

Kontrolli i Senatit lejon demokratët të veprojnë në agjendën e ndryshimeve klimatike të Biden

“Nga Parisi në Keystone për të mbrojtur ujqërit e hirtë, këto lëvizje të para të mëdha nga Presidenti Biden tregojnë se ai është serioz në lidhje me ndalimin e klimës dhe krizat e zhdukjes,” tha Kieran Suckling, drejtori ekzekutiv i Qendrës për Diversitetin Biologjik, në një deklaratë. “Këta hapa të fortë duhet të jenë fillimi i një gare të furishme për të shmangur katastrofën.”

Samiti tjetër i madh i KB do të zhvillohet në Glasgow, Skoci, në nëntor. Vendet në marrëveshje do të japin caqe të përditësuara të shkarkimeve për dekadën e ardhshme.

Një synim i marrëveshjes është që të mbajë rritjen globale të temperaturës nën 2 gradë Celsius, ose 3.6 gradë Fahrenheit, krahasuar me nivelet paraindustriale. Toka është vendosur të nxehet me 1.5 C, ose 2.7 F, gjatë dy dekadave të ardhshme.

Robert Schuwerk, drejtori ekzekutiv për Amerikën e Veriut në Carbon Tracker, tha që bashkimi i sinjaleve të marrëveshjes në tregjet globale se SH.B.A. do të bëjë që përparësia e trajtimit të ndryshimeve klimatike, por shtoi se kjo është vetëm një pjesë e asaj që administrata duhet të bëjë për të ulur emetimet e saj.

Sh.B.A është emetuesi i dytë më i madh në botë i gazrave serrë pas Kinës. Pritet të ketë një objektiv të azhurnuar të klimës dhe një plan konkret për të zvogëluar emetimet nga sektori i energjisë dhe energjisë.

“Ribashkimi është thjesht aksione tryeze”, tha John Morton, i cili ishte drejtori i energjisë dhe klimës së Presidentit Barack Obama në Këshillin e Sigurisë Kombëtare. “Puna e vështirë për ta vendosur vendin në një kurs drejt shndërrimit në zero të emetimeve nga mesi i shekullit fillon tani./BB Green Kosova

Presidenti Joe Biden nënshkruan urdhra ekzekutivë në Zyrën Ovale të Shtëpisë së Bardhë në Uashington, pas inaugurimit të tij si Presidenti i 46-të i Shteteve të Bashkuara, SH.B.A., 20 janar 2021.

Foto: Tom Brenner | Reuters

Burimi: CNBC

Leave a Reply