National Geographic: Stuhitë po zgjasin më shumë, dhe po bëhen më të fuqishme

Më të rejat, Njeriu dhe natyra

Ndryshimi i klimës një nga ndikimet më të drejtpërdrejta është rritja e reshjeve të shiut

Në terma meteorologjikë, 2020 ka qenë një vit historik: “Stuhia Subtropikale Theta” është formuar në Oqeanin Atlantik, duke e çuar numrin e përgjithshëm të stuhive të emruara këtë sezon në 29, me ç’rast ka thyer rekordin e vendosur nga 2005. Deri në shtator, Qendra Kombëtare e Uraganeve tashmë kishte përshkruar tërë listën e saj alfabetike të emrave dhe kishte kaluar në shkronjat e alfabetit për emërime tjera.

Stinët e stuhive si kjo gjithnjë e më shumë lidhen me ndryshimin e klimës.  Një sondazh i CBS botuar vitin e kaluar zbuloi se 45 përqind e të anketuarve besojnë se ndryshimi i klimës po kontribuon “shumë” në uragane të rënda.

Skencëtarët e klimës sugjerojnë se shpjegimi për aktivitetin e këtij sezoni nuk është aq i drejtpërdrejtë.  Ata kujdesen të mos e thonë se një stuhi e vetme apo edhe një sezon i vetëm është  shenjë e ndryshimit të klimës.

 “Duke pasur parasysh gjithçka që dimë për mënyrën se si ndryshimi i klimës po ngroh oqeanet, dhe duke qenë se ky sezon ishte hiperaktiv sepse ishte shumë i ngrohtë, ka shumë të ngjarë që të ketë kontribuar në sezonin aktiv”, thotë James Kossin, një shkencëtar i klimës në Oqeanin Kombëtar dhe Atmosferën  Administrata (NOAA).  “Por me sa?  Tani po hyjmë në diçka që është më e fuqishme”.

Ajo që dimë për uraganet dhe një klimë më të ngrohtë

 Sezoni i uraganeve në vitin 2020 ka përmbushur parashikimet se do të ishte më aktiv se zakonisht.  Stuhitë filluan të formoheshin herët dhe numri i tyre u ngrit me një ritëm rekord.  Florida, Nikaragua dhe Hondurasi po luftojnë akoma me ujërat e përmbytjes pasi stuhia e 28-të e këtij viti, Uragani “Eta”, përmbyti rajonet me shi.  Sezoni mund të shtrihet edhe në dimër.

Një arsye që kishte kaq shumë stuhi këtë vit ishte formimi i një modeli moti “La Niña” në Paqësor, i cili çon në më pak erëra në Atlantik gjë që mund të ndalojë stuhitë të rrotullohen në uragane.

Por një numër stuhish gjithashtu treguan karakteristika që shkencëtarët i shoqërojnë me ndryshimin e klimës: intensifikimi i shpejtë, lëvizja ngadalë dhe hedhja e sasive të mëdha të shiut.  Të gjitha ato gjëra kthehen në nxehtësi.

“E para dhe më e rëndësishmja për sezonin, Oqeani Atlantik ka qenë anomalisht i ngrohtë dhe nuk ka asnjë diskutim që ka drejtuar sezonin e uraganeve hiperaktive ”, thotë Kossin.

Ndryshimi i klimës padyshim që po i kontribuon ngrohtësisë anomale: Temperaturat mesatare të sipërfaqes së detit janë rritur në mënyrë të vazhdueshme që nga fundi i shekullit të 19-të. 

Ndryshime më të mëdha se vetëm klimatike

Por NOAA ia atribuon një pjesë të ngrohtësisë së pazakontë të këtij viti një cikli natyror të klimës të quajtur Oshilimi Shumëdekadësh Atlantik (AMO), i cili e bën Oqeanin Atlantik të Veriut ose më të ngrohtë ose më të freskët çdo disa dekada.  Shkencëtarët nuk janë të sigurt se cili ndikim është më i madh – ndryshimi i klimës apo AMO.

Sido që të jetë, uji i ngrohtë vepron si karburant për uraganet dhe mund të çojë në një proces të quajtur intensifikim të shpejtë, në të cilin shpejtësia maksimale e erës së një stuhie rritet me të paktën 35 milje në nën 24 orë.  Tetë stuhi të vitit 2020 i janë nënshtruar këtij intensifikimi të shpejtë mbi ujërat e ngrohta të Detit Karaibe dhe Gjirit të Meksikës.

“Ju po u jepni këtyre stuhive më shumë energji.  Ata e marrin energjinë e tyre nga oqeani, për pjesën më të madhe, dhe përshpejton për aq shpejt sa rrotullohen, “thotë Kossin.  “Do të ishte sikur dikush të modifikonte motorin e makinës së tij për të shkuar më shpejt. Përshpejton me nxitim ”.

Intensifikimi i shpejtë do të thotë që një stuhi tropikale mund të rrotullohet në një stuhi, ose një stuhi në një stuhi të madhe, më shpejt.  Por kjo nuk do të thotë që domosdoshmërisht do të udhëtojë më shpejt mbi det dhe tokë;  një forcë tjetër e qeveris atë.  Një uragan shtyhet përpara duke drejtuar erërat në atmosferë.  Kjo është arsyeja pse ne pamë Uraganin Laura duke u ngjitur mbi Bregun e Gjirit me 15 milje në orë, ndërsa Uragani Sally, i cili ndoqi një rrugë të ngjashme, përparoi me një zvarritje prej 3 kilometrash në orë.

Më shumë reshje, më shumë përmbytje

 Në punën e tij, Kossin ka zbuluar se uraganët mund të jenë duke ecur më ngadalë, me rreth 17 përqind në 120 vitet e fundit.  Edhe kjo mund të jetë e lidhur me ndryshimin e klimës.

 “Erërat drejtohen nga një ndryshim i temperaturës midis ekuatorit dhe poleve”, thotë ai, ndërsa Arktiku ngroh me një shpejtësi më të shpejtë se tropikët, ai ndryshim i temperaturës zvogëlohet dhe ngadalëson shpejtësinë e erërave drejtuese , teorizoi Kossin.

 Uraganët që lëvizin më ngadalë shpesh hedhin më shumë ujë, siç bëri Uragani Harvey mbi Houston në 2017, Uragani Dorian bëri mbi Bahamatë në 2019 dhe Sally bëri mbi Alabama këtë vit.  Efekti përmbytës i lëvizjes së ngadaltë rritet për aq sa një atmosferë ngrohëse mban më shumë ujë.

 “Kur bëhet fjalë për ndryshimin e klimës, mendoj se një nga ndikimet më të drejtpërdrejta është rritja e reshjeve të shiut.  Një atmosferë e ngrohtë mban më shumë lagështi ”, thotë Phil Klotzbach, një shkencëtar atmosferik në Universitetin Shtetëror të Kolorados.  Lagështia rrit mundësinë që çdo stuhi e caktuar të hedhë më shumë shi./BB Green Kosova

Burimi: National Geographics (Foto1 : The Ledger, Foto 2: CNBC)

Leave a Reply