Bimët mund të na lirojnë nga CO2-shi – mit apo realitet?

Njeriu dhe natyra

Është një mit i zakonshëm që rritja e niveleve të CO2-shit në atmosferë do të çojë në rritjen e përshpejtuar dhe zhvillimin e botës bimore, e cila do të zvogëlojë nivelin e CO2-shit dhe do të parandalojë ndryshimin e klimës.

Ju shqetëson ndryshim i klimës, por më pas dilni me një zgjidhje të thjeshtë (dhe nëse kërkoni pak në Google do të shihni se keni edhe shoqëri): nëse problemi është sasia e CO2-shit që lëshojmë në atmosferë dhe bimët e hanë CO2-shin për mëngjes, drekë dhe darkë, atëherë më shumë CO2 do të thotë më shumë ushqim bimor. Dhe më tej me logjikë të shëndoshë konkludojmë se thjesht duhet t’i lini bimët të rriten më lart dhe më gjerë në mënyrë që të ktheni CO2-shin e padëshiruar nga atmosfera në masë bimore. Sikur të jetë një masë e dëshirueshme perimesh, si bananet ose patatet, aq më mirë. Dhe edhe nëse bimët nuk do të rriteshin aq shpejt dhe të zinin zona të reja aq se shpejt arrijmë ne të lëshojmë CO2 në atmosferë, megjithatë rritja më e shumtë e bimëve do të zvogëlonte CO2-shin në atmosferë duke shpikur një reaktor fuzioni ose ëarp-drive apo ose diçka të ngjashme. Falënderim zotit për arsyen e shëndoshë.

Logjika është e shëndoshë, por një premisë është e dyshimtë, dhe si gjithmonë ajo fsheh një numër supozimesh plotësisht të pasakta. Fatkeqësisht, nuk është e pavërtetë që ne lëshojmë gjithnjë e më shumë CO2 në atmosferë, por që bimët thjesht e thithin atë. Në fakt, procesi i ushqyerjes së bimëve dhe roli i tyre në të ushqyerit në ekosistemet më të gjera, është shumë më kompleks sesa parimi i zakonshëm i kullimit ose pastrimit të fshesës me korrent. Gjëja më e trishtueshme është se një studim i ri i botuar në revistën Science na paralajmëron se megjithëse bimët heqin një pjesë të CO2-shit nga atmosfera, nuk mund të presim që ato ta bëjnë këtë në një nivel që do të na lejojë të vonojmë uljen e emetimeve të CO2-shit për dy dekadat e ardhshme.

Në fakt, shkencëtarët vazhduan me këmbëngulje për të hetuar se çfarë ndodh me atë CO2-sh pasi bimët ‘e thithin’ atë ‘nga atmosfera. Dhe doli që bimët e liga, në vend që ta varrosnin përsëri në tokë (por në një mënyrë që nuk mund të ‘avullohet’ përsëri në atmosferë), nga ku e morëm, i komplikojnë gjërat duke transferuar topin te mikroorganizmat nga toka, të cilat këtë CO2 megjithatë e kthejnë në atmosferë. Dhe në fund, sa më shumë që ta transferojmë në tokë, aq më shumë mikrobe e hedhin atë jashtë tokës, në mënyrë që bimët ta ‘thithin’ atë përsëri nga atmosfera…

Dr. Bruce Hungate thotë se nuk duhet të presim që dikush tjetër pas nesh të pastrojë rrëmujën tonë. ne kemi pritur për shumë kohë që toka është thjesht një depozitë e qëndrueshme e karbonit, por rezultatet e fundit tregojnë se ‘varrosja’ e karbonit nuk është aq e përhershme sa prisnim më parë. Për më tepër, edhe para studimit, ne e dinim se në ekosistemet komplekse, të ekuilibruar mirë, nuk mund të supozojmë thjesht se veprimi nuk ka ndonjë reagim. Këtu janë disa arsye më të vjetra pse më shumë CO2 nuk prodhon më shumë patate.

  1. Rritja më e shumët e bimëve kërkon më shumë ujë dhe është uji që na mungon në gjysmën e dytë të nxehtë të shekullit.
  2. Rritja më e shumtë e kulturave bujqësore kërkon më shumë pleh, që nga ana tjetër kërkon konsum më të lartë të lëndëve djegëse fosile. Bimët nuk hanë vetëm CO2.
  3. Si çdo ushqim dhe çdo ilaç, CO2-shi në sasi të tepërt është i dëmshëm dhe jo i dobishëm për rritjen e disa specieve bimore. Dhe në të kaluarën, ndryshimet e papritura në përqendrimin e CO2-shit kanë çuar në zhdukje sesa në lulëzimin e botës bimore.
  4. Bimët që veçanërisht kanë gllabëruar CO2-shin kanë një tërheqje ndryshe për parazitët, kështu që në fund të fundit ato shkojnë më keq sesa ato që nuk e kanë bërë.
  5. Ngrohja totale, shfaqja e shtuar e zjarreve, mungesa e ujit, temperaturat e ajrit dhe tokës po çojnë në një reduktim të mbulimit të bimësisë së planetit, sesa një shpërthim të gjelbërimit në Tokë./bbgreenkosova

Burimi: glasnikokvir.com
Foto: BB Green Kosova

Leave a Reply