Emetimet e makinave dhe ndryshimi i klimës – në vitet 1960

Më të rejat

 “Një dhëmbëz tjetër në makinerinë e mohimit të klimës trondit lirshëm.”  Kështu tha studiuesi i mohimit të klimës në Universitetin e Harvardit Geoffrey Supran në përgjigje të një raporti novator hulumtues të botuar të hënën nga E&E News duke zbuluar se shkencëtarët në gjigandët e automjeteve General Motors dhe Ford Motor Co. “e dinin që në vitet 1960 që emetimet e makinave shkaktonin ndryshimin e klimës”. 

Këto zbulime, vëren reporteri i E&E News Maxine Joselow, “paraprinë dekada të lobimit politik nga dy gjigandët e makinave që minuan përpjekjet globale për të ulur emetimet ndërsa bllokuan përpjekjet e SHBA për t’i bërë automjetet më të pastra”.  Supran është bashkë-drejtor i Rrjetit të Shkencave Sociale Klimatike dhe një bashkëpunëtor kërkimor në Departamentin e Historisë së Shkencës në Harvard. Ai heton historinë e politikës klimatike – veçanërisht komunikimin, mohimin dhe taktikat e vonesës së interesave të karburanteve fosile – së bashku me profesoren Naomi Oreskes, e cila gjithashtu theksoi zbulimet.

“Nga ndërmarrjet e karburanteve fosile, te prodhuesit e makinave dhe shërbimet komunale, ne e dimë që nuk ishte vetëm Exxon që dinte për krizën klimatike dekada më parë,” tha Lindsay Meiman nga 350.org për Common Dreams të hënën, duke referuar raportimin e mëparshëm të hulumtimit të klimës të kryer dhe të fshehur për dekada nga gjigandi i naftës ExxonMobil.  “Tani, me katastrofat klimatike në pragun tonë, janë Zezakët, Indigjenët dhe komunitetet me ngjyra që mbajnë kostot e këtyre gënjeshtrave,” shtoi Meiman.

“Rreshtimi i argjendtë: ne e dimë saktësisht kush është përgjegjës për krizën e klimës. Na takon të gjithëve që të kërkojmë llogari nga ndotësit dhe miliarderët për mashtrimin dhe shkatërrimin e tyre.”  Ekspozimi i Joselow bazohet në pothuajse pesë muaj të raportimit, si dhe dokumente në GM nga General Motors Heritage Center dhe Wayne State University në Detroit, dokumente mbi hulumtimin e klimës së Ford të zbuluar nga Qendra për Ligjin Ndërkombëtar të Mjedisit (CIEL), dhe materiale shtesë në të dy prodhuesit të siguruar nga Qendrat e Hetimeve të Klimës.

Sipas E&E News:

Studiuesit në të dy prodhuesit e automjeteve gjetën prova të forta në vitet 1960 dhe ’70 se aktiviteti njerëzor po ngrohte Tokën. Një fajtor kryesor ishte djegia e lëndëve djegëse fosile, të cilat lëshuan sasi të mëdha të gazrave që kapin nxehtësinë si dioksid karboni që mund të shkaktojë shkrirjen e akujve polare dhe pasoja të tjera të tmerrshme.  Një shkencëtare GM prezantoi gjetjet e saj të paktën tre drejtuesve të nivelit të lartë në kompani, duke përfshirë një ish-kryetar dhe CEO.

Është e paqartë nëse paralajmërime të ngjashme arritën pjesën më të lartë në Ford.  Por në dekadat në vijim, të dy prodhuesit kryesisht dështuan të veprojnë në bazë të dijes që produktet e tyre po ngrohnin planetin. Në vend që të zhvendosnin modelet e tyre të biznesit larg karburanteve fosile, kompanitë investuan shumë në kamionë gazi dhe SUV. Në të njëjtën kohë, të dy prodhuesit e makinave dhuruan privatisht qindra mijëra dollarë për grupe që hedhin dyshime mbi konsensusin shkencor mbi ngrohjen globale.

Ndërsa zëdhënësit për secilën kompani iu përgjigjën zbulimeve duke njohur realitetin e ndryshimit të klimës të shkaktuar nga njerëzit dhe duke detajuar për E&E News përpjekjet e tyre përkatëse për të ulur emetimet duke rritur prodhimin e automjeteve elektrike, avokatët e veprimit të klimës u indinjuan.  “Po bie nofulla”, tha Jamie Henn, drejtor i Fossil Free Media dhe bashkë-themelues i 350.org, për Common Dreams. “GM dhe Ford jo vetëm që e dinin që makinat e tyre po ushqenin krizën e klimës, por në çdo kohë që një përpjekje politike bashkohej për të adresuar emergjencën, ata e ndihmuan ta çonin atë në një hendek.

 Mendoni për miliona vdekje të parakohshme nga ndotja e ajrit që mund të ishin parandaluar nëse prodhuesit më të mëdhenj të automjeteve në botë do të ishin zotuar të ktheheshin të gjitha elektrike në vitet 1970 “.  “Ky raportim tërheq prodhuesit e automjeteve përsëri në qendër të luftës për klimën,” shtoi Henn. “Kjo u bën presion të madh atyre që të mbështesin çdo legjislacion ose rregullore të re për klimën, veçanërisht rreth automjeteve elektrike dhe shkarkimeve automatike. Unë mendoj se gjithashtu ngre pyetjen nëse GM dhe Ford duhet të përfshihen në proceset gjyqësore të së ardhmes për përgjegjësinë e klimës.” 

Henn shpjegoi se ndryshe nga kompanitë kryesore të karburanteve fosile, të cilët ai i quajti “ndotës të pa shpengueshëm”, kompanitë e mëdha të automjeteve si Ford dhe GM tani kanë një zgjedhje për të bërë. “Ata mund të zhduken me Exxon dhe Chevron ose të përqafojnë një të ardhme të pastër të energjisë duke shkuar plotësisht elektrike dhe duke mbështetur tranzitin masiv,” tha ai. “Aktivistët do të punojnë shumë për t’u siguruar që është e fundit.”

Në një deklaratë, presidenti i CIEL Carroll Muffett tha se hetimi “demonstron se kompanitë e automjeteve ishin të vetëdijshme për shkencën në zhvillim të klimës dhe për njoftimin e rreziqeve të mundshme klimatike dekada më parë sesa ishte njohur më parë”. Grupi gjithashtu detajoi marrjet kryesore nga raportimi:  Në një letër të vitit 1956, shkencëtari i Fordit Gilbert Plass hodhi poshtë idenë se ngrohja e tepërt nga djegia e lëndëve djegëse fosile paraqet “pak rrezik për Tokën”, duke vërejtur se djegia e rezervave të njohura të karburanteve fosile do të rriste temperaturat globale me 7⁰C. Në shumë artikuj të shkruar gjatë qëndrimit në Ford, Plass detajoi shkencën që lidh djegien e karburantit fosil me “efektin serë” planetar.

” Ford vazhdoi një program aktiv të hulumtimeve të rëndësishme për klimën në vitet 1970 dhe më gjerë. General Motors punësoi shkencëtarët e saj të klimës nga fillimi i viteve 1970, me një fokus kërkimor në krijimin e teorive konkurruese të ngrohjes globale. Në dëshmi para Kongresit në 1967, një ekzekutiv i Ford argumentoi kundër investimeve federale në kërkimin e automjeteve elektrike, duke argumentuar se industria po zhvillonte në mënyrë aktive teknologjinë EV dhe do të ishte e gatshme të sillte makina elektrike në treg brenda një dekade.

 “Ashtu si industria e naftës, kompanitë kryesore të makinave kishin vërejtur herët se dioksidi i karbonit i emetuar nga produktet e tyre të automobilave paraqiste rreziqe të mundshme për klimën në një shkallë planetare,” tha Muffett. “Ford dhe GM kishin të dy mundësinë dhe përgjegjësinë për të hartuar produkte që do të ulnin emetimet dhe të paralajmëronin publikun për rreziqe që nuk mund të eliminoheshin. Në vend të kësaj, ata kaluan dekada duke mohuar shkencën e klimës dhe duke penguar veprimet klimatike.”

  Me fjalë të tjera, shtoi Muffett, “ashtu si kompanitë e mëdha të naftës dhe gazit, kompanitë kryesore të makinave morën një rrezik të llogaritur që ata – dhe bota – mund të vonojnë veprimet për të adresuar nxitësit e ndryshimit të klimës. Ne të gjithë po paguajmë për atë kumar”.

Burimi: ecowatch

Leave a Reply