Ndikimi i rrobave sintetike në ndotjen plastike

Ajri, Uji, Toka, Degradimi i natyrës, Më të rejat

Studimi zbulon se rrobat sintetike kanë kontribuar në 4,000 tonë metrikë mikrofibra plastike.

Për kontekst, kjo madhësi është më e madhe se 130,000 herë më shumë yje në galaktikën Rruga e Qumështit, raportoi The Guardian. Gazeta Guardian mori qasje ekskluzive në këtë studim, megjithëse nuk është rishikuar nga kolegët ose botuar.

Këto mikrofibra, më të vogla se pesë milimetra, derdhen kur lahen rrobat sintetike, përfshirë “pantallonat e yogës, xhinse të zgjatura dhe xhaketat e leshit” raportoi Guardian.

Për të përcaktuar se sa mikrofibra derdhen në një vit të caktuar, studiuesit llogaritën sa materiale sintetike blenë konsumatorët me sa ngarkesa lavanderie bënë. Të dhënat gjithashtu llogaritën sa mikrofibra u lëshuan në çdo larje. Studiuesit kombinuan ato numra me të dhëna publike për llumin dhe administrimin e ujërave të ndotura në një vend për të arritur 4,000 tonë metrikë. Këto mikrofibra më pas hyjnë në ujin dhe tokën e shtetit, raportoi The Guardian.

Këto numra mund të alarmojnë konsumatorët. Sipas The New York Post, një studim i fundit në PLoS One zbuloi se një person mesatar konsumon pa dashje më shumë se 5,800 grimca mikrofibre çdo vit.

Ndërsa impiantet e ujërave të ndotura kanë aftësinë të parandalojnë mikrofibrat të hyjnë në rrugët ujore, ato në fund të fundit po vonojnë procesin. Impiantet e trajtimit të ujërave të ndotura priren të ndërthurin ato që kapin me ujërat e zeza të trajtuara, të cilat përfundimisht përhapen në fushat bujqësore. Mikrofibrat pastaj mbarojnë përsëri në rrugët ujore, njoftoi The Guardian.

“Pra, ne po e ndryshojmë atë nga një problem i oqeanit në një problem toke,” i tha The Guardian Roland Geyer, një ekolog industrial në UC Santa Barbara, i cili bashkëpunoi në raport. “Në vend që të heqim fijet, ne vetëm kemi lëvizur vendndodhjen e tyre.”

Studimet që përcaktojnë sasinë e mikroplastikave në mjedis ndihmojnë të luajnë një rol jetësor në rregullimin e tyre. Për shembull, Politico raportoi se Bordi i Kontrollit të Burimeve Ujore Shtetërore të Kalifornisë kohët e fundit miratoi një vendim për ta bërë atë shtetin e parë që përcakton mikroplastikat.

Bordi do të propozojë metodat e testimit deri në korrik 2021, do të kërkojë nga furnizuesit e ujit të raportojnë nivelet e tyre mikroplastike për katër vjet pasi të jetë rënë dakord për një protokoll testimi.

Prodhimi global i fibrave sintetike në të gjithë botën parashikohet të trefishohet deri në vitin 2050, njoftoi The New York Post./bbgreenkosova./

Burimi: The guardian

Leave a Reply