Pyjet të cilat kanë nevojë urgjente për mbrojtje

Degradimi i natyrës, Më të rejat

Pyjet tropikale, ato të fundit të paprekura në botë janë në rrezik të konsiderueshëm për tu humbur, sipas një studimi të publikuar sot nga “Nature Ecology and Evolution”. Nga këto pyje të pacenuara ofrohen shërbimet kryesore, përfshirë ruajtjen nga ndotja e karbonit, parandalimin e transmetimit të sëmundjeve dhe furnizimin me ujë, dhe vetëm 6.5 përqind prej tyre mbrohen zyrtarisht.

Në studim, Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim, Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Hapësirës (NASA), Shoqëria e Konservimit të Jetës së egër dhe shkencëtarët nga tetë institucione kryesore identifikuan lëshime të konsiderueshme në strategjitë ndërkombëtare të ruajtjes së pyjeve. Objektivat aktuale globale përqendrohen vetëm në shtrirjen pyjore dhe nuk arrijnë të pranojnë rëndësinë e paprekshmërisë së pyjeve, ose gjendjen strukturore, duke krijuar një problem kritik në veprim për të mbrojtur ekosistemet thelbësore për mirëqenien njerëzore dhe planetare.

“Duke shërbyer si një mbledhës për të bashkuar shkencëtarët më të mirë në botë së bashku me qeveritë, UNDP luan një rol kritik në sigurimin që hulumtimi i fundit është i rëndësishëm për zhvillimin e marrëveshjeve kryesore ndërkombëtare dhe zbatimit në nivelin kombëtar,” komentoi Haoliang Xu, KB Ndihmës Sekretar i Përgjithshëm dhe Drejtori i UNDP për Politikë dhe Mbështetje të Programit.

Studimi zbulon se pyjet tropikale të Tokës, vetëm gjysma e të cilave kanë një integritet të lartë ekologjik, janë kryesisht të kufizuara në pellgjet e Amazonës dhe Kongos. Pjesa dërrmuese e këtyre pyjeve nuk kanë mbrojtje zyrtare dhe duke pasur parasysh ritmet e humbjes së fundit, janë në rrezik të konsiderueshëm nga degradimi dhe shkatërrimi i tyre.

Studimi ofron një kornizë të drejtuar nga politika për ruajtjen dhe restaurimin e këtyre pyjeve, duke rekomanduar lokacionet të cilat duhen mbrojtur, rekomandime për të shtuar mbrojtje të reja, rivendosjen e strukturës pyjore dhe zbutjen e presionit njerëzor.

Gjithashtu viti i ardhshëm do të jetë një vit shumë i mirë për biodiversitetin tonë, në të cilin bota do të dakordohet për një marrëveshje të re për natyrën që do të formësojë veprimin global për 30 vitet e ardhshme. Vendet gjithashtu do të kenë një shans përfundimtar të rishikojnë kontributet e tyre për të zvogëluar emetimet e karbonit para se të hyjë në fuqi Marrëveshja e Parisit për Klimën. Të dyja këto do të ndikojnë në përpjekjet për të çuar përpara Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Bazuar në Natyrë të Axhendës së vitit 2030.

Puna e raportuar në këtë punim është rezultat i një procesi të gjatë që vlerëson gjendjen e pyjeve tropikale në botë,” tha Goetz, një bashkautor i punimit.

Çdo vit, hulumtimi zbulon mënyra të reja që pyjet e vjetra, strukturisht komplekse kontribuojnë në biodiversitetin e tokës, ruajtjen e karbonit, burimet ujore dhe shumë shërbime të tjera. Hartimi në detaje i pyjeve të mëdha është një hap i rëndësishëm përpara në përpjekjet për ruajtjen e tyre , “tha Jantz, bashkautor i studimit. /bbgreenkosova./

Burimi: Sciencedaily.com

Leave a Reply