Cilat janë janë kafshët më të rrezikuara në botë?

Më të rejat, Njeriu dhe natyra

Megjithëse shkencëtarët shpesh shqetësohen më shumë për zhdukjen e grabitqarëve të botës, një studim i ri gjithëpërfshirës zbulon se kafshët bimë ngrënëse janë më të rrezikuara nga zhdukja.

Rreth një në katër lloje barngrënësve, gati 25,5 përqind konsiderohen të kërcënuar ose të rrezikuar sipas një studimi në revistën e së mërkurës të Science Advances.

Kurse 17.4 përqind e grabitqarëve dhe 15.8 përqind e kafshëve gjithçkangrënëse ishin në rrezik, tha autorja kryesore e studimit Trisha Atwood,e cila është një ekologe në Universitetin Shtetëror të Utah.

Studiuesit analizuan të dhënat për 22.116 lloje të kafshëve me shtylla kurrizore, përfshirë llojin e kafshëve , vendndodhjen gjeografike, habitatin dhe madhësinë. Dhe në pothuajse çdo mënyrë të ekzaminuar, ata zbuluan se bimë ngrënësit ishin më të rrezikuarit, veçanërisht në ekosistemet pyjore.

Studimi u përqëndrua në proporcionalitetin, jo numrat e papërpunuar të specieve në rrezik. Ekzistojnë shumë më tepër specie grabitqare, kështu që ka grabitqarë më të prekshëm në total, por një pjesë më e madhe e barngrënësve janë në telashe.

Shkencëtarët madje ekzaminuan dietat e supozuara të më shumë se 2000 specieve që nuk janë më të gjalla dhe zbuluan se bimëngrënësit përsëri kishin proporcionin më të lartë të zhdukjes.

Atwood hyri në studim duke menduar se grabitqarët ishin më të rrezikuar. Sidoqoftë, ajo tha se të dhënat të cilat përfshinin specie toke dhe ujore, por jo peshq për shkak të informacionit joadekuat, u përqendruan menjëherë në bimëngrënës. /bbgreenkosova./

Burimi: nbcnews.com

Leave a Reply