Amazona Braziliane ka humbur miliona kafshë të egra nga rrjetet kriminale

Më të rejat

Çdo vit në Amazonë, mijëra zogj tropikalë së bashku me papagall të rrallë, kapen, trafikohen dhe shiten si kafshë shtëpiake. Disa dërgohen në ankand si garuesit e ardhshëm në konkurset e këngëve. Të tjerët eksportohen nëpër botë.

Peshqit detyrohen të jetojnë nëpër akuariumet shtëpiake zbukuruese që merren gjithashtu nga Amazona, peshqit Arapaima – të njohur edhe si pirarucù, një nga peshqit më të mëdhenj në botë të ujërave të ëmbla -kapen në mënyrë të paligjshme, “pastrohen” mes ekzemplarëve dhe dërgohen në Sh.B.A në një numër të madh.

Kurse gjallesa të tjera mirren npër ushqim, siç janë breshkat e ujërave të ëmbla dhe vezët e tyre, ndërsa gjallesat tapir, peccary dhe gjitarë të tjerë shiten në Brazil si mish. Dhëmbët, kokat dhe lëkurat e tigrave dërgohen në Kinë.

Miliona kafshë janë duke u kapur dhe tregtuar në mënyrë të paligjshme në mënyrë të drejtpërdrejtë dhe në pjesë në një treg të lulëzuar të zi brazilian, sipas raportit, të prodhuar nga TRAFFIC, me bazë në Mbretërinë e Bashkuar që studion tregtinë. Sipas TRAFFIC. “Kapja e përhapur dhe e pakontrolluar e kafshëve të egra dhe bimëve për tregtinë e paligjshme po sjell pasoja të rënda për biodiversitetin brazilian, ekonominë kombëtare, sundimin e ligjit dhe qeverisjen e mirë,”

Autorët zbuluan gjithashtu se pak agjensi qeveritare kanë mbajtur regjistrime ose kanë raportuar të dhëna të ngurta që përcaktojnë sasinë e vërtetë të problemit. Mungesa e të dhënave gjithëpërfshirëse, vërehet në raport, ka tendencë të ulë rëndësinë, si dhe fshehjen e ashpërsisë, të trafikimit brazilian – minuar përpjekjet e zbatimit, vëmendjen ligjore dhe fondet e nevojshme për ta luftuar atë. Në shumë raste, të dhënat nuk identifikuan as speciet ose numrin e kafshëve të sekuestruara nga autoritetet, ndërsa të dhënat që vinin nga Amazon ishin “dukshëm të pakta” për kafshët që po mirren ilegalisht nga ky vend.

Por studimi paralajmëron se tregtia e paligjshme po sjell pasoja të rënda jo vetëm për kafshët e sekuestruara, por për specie të tëra, ekosisteme dhe njerëz, jo vetëm në Amazon por në të gjithë globin.

Tregtia e sotme e fuqishme dhe vdekjeprurëse ka ndihmuar në shpejtimin e shkatërrimit të 1,173 specieve që po përballen me zhdukje ose janë zhdukur tashmë në Brazil. Veprimi i plaçkitjes ka ngjallur shqetësim edhe për ndikimet më të gjera, të ekosistemit, marrja e rregullt e kafshëve nga popullsia e egër krijon një efekt domino, duke çmontuar sistemet biologjike dhe fizike që mbështesin tërë jetën në tokë, për shembull, pa zogj që veprojnë si polenizues dhe shpërndarës të farave, pemët dhe bimët në të cilat shumë krijesa mbështeten për ushqim zhduken.

edhe pse autoritetet mjedisore mund të kapin kafshë të tregtuara në mënyrë të paligjshme dhe të arrestojnë disa kontrabandistë, studimi vëren se zbatimi i ligjit nuk po synon mbretërit që drejtojnë tregtinë ose zinxhirët e saj të furnizimit. Si rezultat, kjo industri nën hije nën hije lulëzon ndërsa prodhon korrupsion të gjerë, ryshfet, mashtrim, falsifikim, pastrim parash dhe kontrabandë.

Tregtia dixhitale – interneti, media sociale dhe grupet e mesazheve – janë bërë “zyrat kryesore të shitjeve” për kafshët e egra dhe produktet e bëra prej tyre. Vetë “malli” lëvizet në çdo mënyrë të imagjinueshme. Luftimi i tregtisë kërkon që ajo të njihet dhe të trajtohet si një krim i rëndë. Gjithashtu duhen të dhëna më të plota që do të lejojnë planifikimin strategjik dhe forcimin e zbatimit të ligjit,

Burimi: ecowatch

Leave a Reply