Qentë fantazëm që e përndjekin Amazonën

Më të rejat

Thellë në pyllin e shiut të Amazonës, ka qenie misterioze me veshë të shkurtër, hundë të lezetshme dhe bishtëra të thekur që bredhin nën ujë. Krijesat, të cilat janë një nga llojet më të pakta të studiuara të qenve në planet, rrallë janë parë edhe nga shkencëtarët që kanë kaluar vite duke studiuar rajonin.

Zyrtarisht, ata quhen qen me vesh të shkurtër, por ata janë aq të pakapshëm saqë shpesh referohen si “qen fantazmë”.

Mjekja veterinare Renata Leite Pitman, një studiuese e lidhur në Shkollën e Mjedisit Nicholas Nicholas University, i ka kushtuar shumë vite të jetës së saj studimit të qenve fantazmë. Njëzet vjet më parë, ajo ishte vendosur të merrte një punë kërkimore në Universitetin Duke, duke kërkuar të nisë një karrierë në kërkime veterinare në Sh.B.A. Por një këshilltar i tha Leite Pitman për projektin e tij kërkimor në Amazon Peruan. Në stacionin e kërkimit biologjik ku ai punoi, ekipi i tij pati 10 takime me krijesat misterioze në po aq vite.

“Kjo është shumë,” i tha ajo Earther. “Në atë kohë pothuajse nuk kishte të dhëna … vetëm dy studime me regjistrime të takimit të tyre. Mendova, duhet të … mbërrij në këtë vend. “

Kur Leite Pitman arriti për herë të parë në vendin e hulumtimit, ajo filloi të mësojë gjithçka që mundet për qentë fantazmë. Shkencëtarët ishin të vetëdijshëm se ata janë të ndrojtur, dhe ndryshe nga shumë qenie të tjera, ata gjuajnë solo ose në grupe me dy ose tre sesa në pako të mëdha. Kjo shkencëtare gjithashtu ishte e para që iu vuri këtyre gjallesa etiketa dhe që edhe u kujdes për një qen fantazëm pasi që e kishte marrë nga një njeri, i cili e kishte blerë këlyshin nga një gjuetar.

Shkencëtarët nuk kanë numra të saktë të popullsisë, por mendojnë se kanë mbetur më pak se 15,000 prej tyre. Në të ardhmen, ata do të përballen edhe me më shumë rrezik.

Këtë vit, Leite Pitman në një studim që gjeti se 30% e zonës ku ata banojnë është e kërcënuar nga shpyllëzimi për bujqësi, prerje druri dhe miniera. Shkatërrimi dhe copëzimi i mëtutjeshëm i ekosistemit mund të çojë qentë fantazmë në zhdukje. Meqenëse ata ende nuk janë studiuar apo kuptuar gjerësisht, është e vështirë të dihet se çfarë efekti mund të ketë zhdukja e tyre në speciet e tjera në ekosistemet e tyre. Por sinqerisht, është ndoshta më së miri të mos e zbulojmë.

Për të mbrojtur këto gjallesa, duhet të mbrojmë Amazonën. Kjo mund t’u japë një shans qenve fantazmë në mënyrë që ata të mos zhduken, duke u bërë fantazma të vërtetë që ndjekin pyllin.

Leave a Reply