Bateritë shndërrohen në dhe për lule

Njeriu dhe natyra

Një kompani Australiane e riciklimit po i kthen bateritë e vjetra në pleh për bimët, në përpjekje për t’i ndaluar ata të përfundojnë në landfill.97% e baterive alkaline në Australi nuk riciklohen, këto janë lloji që vendosim në telekomanda, lodrat e fëmijëve apo në pajisje të tjera të ngjajshme. Siç e dini bateritë përfundojnë në koshat e mbeturinave, ku metodat e grumbullimit nënkuptojnë se kimikatet që na sigurojnë energji të lëvizshme mund të rrjedhin në tokë, duke shkaktuar ndotje, shkruan scan.

Në Europë, është një histori ndryshe

Legjislacioni i detyron dyqanet që shesin bateri për t’u kërkuar klientëve t’i kthejnë ato pasi të mbarojnë lëngjet. Kjo do të thotë që përqindja që riciklohet është dukshëm më e lartë, në krahasim me Australinë.Për bateritë që riciklohen, shumica e termocentraleve përdorin nxehtësi ekstreme për të shkrirë metalet brenda tyre për t’u përdorur përsëri. Por ka një problem, gjithçka tjetër është djegur, duke lënë elemente të tjera, të cilat janë minuar nga burime natyrore, të papërdorura aty ku mund të rivlerësohen diku tjetër.

Envirostream dëshiron t’i bëjë gjërat pak më ndryshe

Një pjesë e Lithium Australia, e cila riciklon të gjitha llojet e baterive, po merr këto përbërës të tjerë dhe i kthen ato në diçka me fuqinë për të ndihmuar bimët të rriten.“Në nivel global, asgjësimi i baterive alkaline është bërë një problem i madh,” tha Adrian Griffin, drejtor menaxhues i Lithium Australia, në një deklaratë për shtyp. “Plani ynë për të ribërë elementët aktivë të baterive të harxhuara nuk është vetëm një hap i rëndësishëm drejt administrimit mjedisor në të gjithë botën, por gjithashtu mund të ketë një ndikim të fuqishëm në qëndrueshmërinë e baterive të disponueshme.”Edhe pse disa kimikate në bateritë janë toksike, kjo metodë e re merr mikro-ushqyes të pranishëm në bateritë alkaline dhe i shndërron ato në ushqim jetësor për bimët. Zinku, i cili është i pranishëm në shumë bateri alkaline, ndihmon bimët të krijojnë një kimikat të quajtur klorofil. Kjo është ajo që i bën bimët jeshile dhe pa të ato nuk mund të përdorin rrezet e diellit për ta kthyer ujin dhe CO2 në energji, transmeton proactiveinvestors.

Si kthehet një bateri në ushqim për bimët?

Një proces i ngjashëm është përdorur tashmë nga ndërmarrja finlandeze, Tracegrow, e cila i kthen bateritë e përdorura alkaline në produkte që pasurojnë tokat për rritjen e bimëve. Bateritë janë grimcuar së pari, pastaj proceset e filtrimit dhe pastrimit heqin elementë toksikë si merkuri dhe nikeli. Është e rëndësishme që këto të mos përfundojnë në pleh, pasi ato mund të bëjnë rrugën e duhur në ushqimin që hamë, kështu që testimi i produktit përfundimtar është i rreptë. Elementet gjurmë pastrohen dhe futen përsëri në natyrë si produkte për bujqësi. Deri më tani, plehrat janë përdorur në domate, pambuk dhe avokado me rezultate të mira e deklarojnë kompaninë./BBGreenKosova

Burimi: Scan, Euronews, proactiveinvestors

Leave a Reply