climate change, europa, kosova, world, globalwarm, planet, earth, nature

BE: Të marrim drejtimin mbi ndryshimin e klimës

Më të rejat

Foto: consilium.europa.eu

Bashkimi Europian riafirmoi angazhimin e saj për qëllimin e neutralitetit klimatik të vitit 2050

Ndryshimi i klimës nuk është më thjesht një kërcënim për të ardhmen. Si rezultat i veprimtarisë njerëzore, temperatura mesatare në tokë është rritur në mënyrë të vazhdueshme që nga industrializimi. Ngrohja globale po ndodh tani.

Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës (IPCC) – grupi shkencor i referencës në botë për ndryshimin e klimës – thotë se aktiviteti njerëzor ka bërë që temperatura globale të arrijë 1 ° C mbi nivelet para-industriale. Dhe temperaturat po vazhdojnë të rriten me një shpejtësi prej 0.2 ° C për dekadë.

“Jemi në gjendje të jashtëzakonshme klimatike.
Si President i Këshillit Evropian,unë kam një qëllim të qartë:
ta bëj Evropën kontinenti i parë jo-klimatik
në planet deri në vitin 2050.

Charles Michel
President i Këshillit Evropian

Aktiviteti njerëzor (prodhimi i energjisë, transporti, industria dhe bujqësia) gjeneron gaze serë. Përqendrimet e rritura të këtyre gazrave serë në atmosferë, në veçanti CO2, janë përgjegjës për temperaturat më të ngrohta të cilat nga ana tjetër prishin modelet e klimës.

Sipas shkencëtarëve, pa veprime urgjente, temperatura globale mund të godiste një rritje prej 2 ° më shpejt pas vitit 2060, duke e kthyer tokën në një “shtëpizjarrë”.

Ndërsa disa vjet mbrapa, ngjarjet ekstreme të motit dukej se prekin vetëm vendet e largëta në mbarë globin, efektet e ngrohjes globale tani po ndjehen në Evropë.

Provat janë të qarta:

Tre dekadat e kaluara kanë qenë më të nxehtat, duke thyer rekord, me secilën dekadë më të ngrohtë se ajo e fundit. Evropa përjetoi valë ekstreme në katër prej pesë viteve të kaluara ku temperaturat mesatare vjetore në të gjithë Evropën midis vitit 2008 dhe 2018 ishin midis 1.6 ° C dhe 1.7 ° C më të larta se para Revolucionit Industrial

Zërat e evropianëve

“Askush nuk po fliste për ndryshimin e klimës [40 vjet më parë]. Në shumë vende, akulli është bërë më i hollë ose është zhdukur plotësisht. Është një proces i ngadaltë, por me të vërtetë po ndodh. Ne nuk po flasim më për modele. Në të vërtet është diçka që mundesh ta shohësh .”

René Forsber
Foto: consilium.europa.eu

René Forsberg është profesor në Institutin Kombëtar të Hapësirës Daneze. Ai ka qenë rregullisht duke vizituar Grenlandën për 40 vjet, ku ai ka matur dhe hartuar akullin e tij.

 “Ndryshimet po ndodhin. Klima po ndryshon. Kur temperatura rritet në një shkallë globale, ajo rritet në dy gradë në Arktik. Kam një djalë pesë vjeçar. Unë dua që ai të provojë akullin e detit, ajsbergët dhe akullnajat “.

Henriette Skourup
Foto: https://www.consilium.europa.eu/

Henriette Skourup është një shkencëtare hulumtuese që ka parë dëshmi të ndryshimeve në Arktik.

Ndjenja e efekteve

Ndikimi i ndryshimit të klimës është më i dukshëm në rajonet polare, ku mburojat e akullit po shkrihen dhe deti po rritet, ose në zonat ku uraganet po bëhen më të fuqishëm dhe zjarret më shkatërruese. Megjithatë, në një botë të ndërlidhur, efektet e diçkaje që ndodhin mijëra kilometra  larg, përfundimisht do të ndjehen në shtëpi.

Njerëzit në Evropë tashmë po përjetojnë ngjarje të reja klimatike:

Valët më të shpeshta të nxehtësisë, zjarret në pyje dhe thatësirat si dhe një zonë më e thatë mesdhetare që është më e ndjeshme ndaj thatësirës dhe zjarreve.

Evropa veriore po bëhet dukshëm më e lagësht, me përmbytjet e dimrit duke u bërë më të zakonshme. Zonat urbane (ku katër nga pesë evropianë jetojnë) të ekspozuar ndaj valëve të nxehtësisë, përmbytjes ose ngritjes së niveleve të detit, por të paaftë për të ndryshuar.

Pasojat e ndryshimit të klimës nuk janë të kufizuara vetëm në ngjarjet e motit. Bota mund të humbasë 99% të shkëmbinjëve të saj koralë dhe të shohë ekosistemet e saj të shkatërruara dhe nivelet e detit të rriten deri në shtatë metra. Pasojat mund të jenë shumë të rënda për prodhimin e ushqimit, stabilitetin politik dhe sistemet ekonomike, ujore dhe energjetike.

Ngjarjet ekstreme të lidhura me klimën kanë një efekt të dëmshëm ekonomik, me humbje të raportuara në të gjithë vendet anëtare të BE-së ndërmjet viteve 1980 dhe 2017 që arrijnë më shumë se 450 miliardë euro.

Më larg, vendet më të varfra në zhvillim në botë, ku njerëzit varen nga mjedisi natyror, janë ndër më të goditurit dhe më pak të aftë për të përballuar. Disa rajone janë duke përjetuar më shumë vdekje të lidhura me nxehtësinë, ndërsa insektet që mbajnë sëmundje dhe sëmundjet e shkaktuara nga uji po prekin zonat e reja.

Të mos bësh asgjë për të luftuar këto ndryshime mund të detyrojë njerëzit të largohen nga shtëpitë e tyre dhe të migrojnë, të çojnë në konflikte dhe kërcënime për sigurinë./ https://www.consilium.europa.eu/ BBGreenKosova

Leave a Reply