Mikrobet a mund ta shpëtojnë natyren?

Më të rejat

Gjithnjë e më shumë, mikrobet janë duke u rritur për të provuar dhe anuluar dëmet e bëra nga njerëzit nëpër oqeanet. Hulumtuesit grumbulluan mjaft plastikë që u gjendën nga dy plazhe të ndryshme në Chania të Greqisë dhe zbuluan se mikrobet e vegjël kanë filluar të hanë mbetjet e plastikës në oqean, duke shkaktuar shkatërrimin e tyre.

Shkencëtarët zbuluan se pasi plastika ka kaluar pak kohë në diell, duke u bërë më e brishtë në proces, një seri mikrobash oqeanësh lëvizin dhe fillojnë të gllabërojnë karbonin në plastikë.

“Degradimi abiotik paraprin dhe stimulon biodegradimin, pasi grupet e karbonit prodhohen në sipërfaqe,” shpjegojnë hulumtuesit, të udhëhequr nga inxhinieri i mjedisit Evdokia Syranidou nga Universiteti Teknik i Kretës në Greqi. “Prandaj, një gamë e gjerë e organizmave mund të vendosen në sipërfaqen e oqeanit, duke e përdorur atë si një substrate dhe si një burim i karbonit”.

Këto pjesë u ekspozuan më pas në dy lloje të ndryshme të komuniteteve mikrobiale: organizma natyralë që janë indigjenë në det (që përbëhen nga disa lloje të ndryshme), dhe shtamet e bio-shtuara për të formuar biokimike më të forta në sipërfaqet plastike.

“Pas pesë muajsh të ekspozimit mikrobik, copat plastike u peshuan, duke zbuluar se organizmat indigjenë kishin arritur të reduktonin peshën e SP me rreze të dendur deri në 11 për qind dhe PE u përballuan me deri në 7 për qind”, tha studimi.

Pjesët që provonin më të ndjeshëm për t’u ngrënë ishin ose polietileni, plastika më e popullarizuar dhe ajo e gjetur në produkte të tilla si çanta ushqimore dhe shishet plastike të shampove, ose polistiren, një plastikë e vështirë e gjetur në paketimin e ushqimit dhe elektronikës.

Photo & Burimi: theconversation.com
Burimi: Scan

Leave a Reply