Temperaturat e ngrohjes po nxisin gjelbërimin Arktik

Më të rejat

Ndërsa verat e Arktikut ngrohin, peisazhet veriore të Tokës po ndryshojnë.

 Duke përdorur imazhe satelitore për të gjetur ekosistemet globale të tundrës për dekada, një studim i ri zbuloi se rajoni është bërë më i gjelbër, pasi temperaturat e ajrit dhe tokës më të ngrohtë çojnë në rritjen e rritjes së bimëve.  “Tundra e Arktikut është një nga biomat më të ftohta në Tokë dhe është gjithashtu një nga ngrohjet më të shpejta”, tha Logan Berner, një ekolog i ndryshimit global me Universitetin e Arizonës Veriore në Flagstaff, i cili drejtoi kërkimin e fundit.

“Ky gjelbërim i Arktikut që ne shohim është me të vërtetë një zile e ndryshimeve klimatike globale – është një përgjigje në shkallë biome ndaj rritjes së temperaturave të ajrit.”

Midis 1985 dhe 2016, rreth 38% e vendeve tundra në të gjithë Alaskën, Kanada dhe Euroazinë Perëndimore treguan gjelbërim. Vetëm 3% treguan efektin e kundërt të skuqjes, që do të thotë më pak bimë që rriten në mënyrë aktive. Për të përfshirë vendet e Euroazisë Lindore, ata krahasuan të dhënat duke filluar në vitin 2000, kur satelitët Landsat filluan rregullisht të mbledhin imazhe të këtij rajoni.

Me këtë pamje globale, 22% e vendeve u gjelbëruan midis 2000 dhe 2016, ndërsa 4% u nxi. “Qoftë nga viti 1985 apo 2000, ne e shohim këtë gjelbërim të Arktikut të dukshëm në regjistrin e Landsat,” tha Berner. “Dhe ne e shohim këtë gjelbërim në shkallë biome në të njëjtën kohë dhe gjatë së njëjtës periudhë pasi shohim rritje me të vërtetë të shpejtë të temperaturave të ajrit të verës”. Studiuesit krahasuan këto modele gjelbërimi me faktorë të tjerë dhe zbuluan se shoqërohet gjithashtu me temperatura më të larta të tokës dhe lagështi më të lartë të tokës.

Ata i konfirmuan këto zbulime me matjet e rritjes së bimëve nga vendet fushore përreth Arktikut. “Landsat është çelësi për këto lloj matjesh sepse mbledh të dhëna në një shkallë shumë më të hollë sesa ajo që ishte përdorur më parë”, tha Scott Goetz, një profesor në Universitetin e Arizonës Veriore, i cili gjithashtu punoi në studim dhe drejton Ekipin Shkencor ABoVE. Kjo i lejon studiuesit të hetojnë se çfarë po i shtyn ndryshimet në tundër. “Ka shumë ndryshueshmëri në shkallë në Arktik, kështu që është e rëndësishme të punohet me rezolucion më të mirë, ndërsa gjithashtu të kesh një rekord të gjatë të të dhënave”, tha Goetz. “Kjo është arsyeja pse Landsat është kaq e vlefshme”

Burimi: nasa.gov

Leave a Reply