Sa i dëmshëm është përodrimi i squfurit në prodhimet bujqësore

Më të rejat

Historikisht termocentralet e qymyrit ishin burimi më i madh i squfurit reaktiv, një pëbërës i shiut acid, në biosferë.

Një studi i ri i botuar në revistën  Nature Geoscience tregon se aplikimet e plehravr dhe pesticideve  janë burim I squfurit në mjedis.  Shiu I acideve mori vëmednje në vitet 1960 dhe 1970  kur shkenctarët lidhën degradimin eeksosistemeve pyjore dhe ujore në të gjithë verilindjen  e SHBA-së  dhe Evropës me emetimet e karburanteve fosile  nga qendrat industriale.

Ky hulumtim nxiti ndryshime, rregullim të ajrit  duke çuar në nivele të ulëta squfurin. “ Duket se historia e squfurit ka mbaruar” tha Eve-Lyn Hinckly, professor ndihmës i studimeve mjedisore në Universitetin e Kolerdos, Boulder, dhe autor kryesor i studimit.  “Por analiza jonë tregon se aplikimet e squfurit në toka bujqësore në SHBA dhe gjetkë janë dhjetë here më të larta se ngarkesa e squfurit në shiun acid. Askush nuk ka shikuar në mënyrë gjithëpërfshirëse në pasojat e shëndetit njerëzor të këtyre shtesave në mjedis.

Squfuri aplikohet në toka bujqësore për të përmirësuar prodhimin, ai mund të ketë efekte të dëmshme në tokat bujqësore dhe ujrat në rrjedhat  e shiut acid” tregon Charles Driscoll një professor në Sracuse Universitetin  dhe bashkautor i studimit.

Studiuesit ekzaminuan  aplikimet e  shumta të squfurit në miser, në rrush e në të tjera prodhime të tilla. Deri më tani shumë hulumtime janë përqëndruar në të kuptuarit dhe rregullimin e plehrave të azotit dhe fosforit, të cilat mund të shkaktojnë eutrofikim, vrasje të peshkut dhe algave nga rrjedhat e dëmshme nga zonat  bujqësore.

Ky hulumtim duhet të kërkojë jo vetëm të dokumentojë efektet e tij mjedisore dhe shëndetësore të njeriut, por edhe të bashkëpunojë me fermerët për të ndikuar se të beëhet zgjidhje në përdorimin e squfurit.  “Sulfuri në bujqësi nuk po ikën” tha: Hinckley, “Megjithatë ekzisto një mundësi për të bashkuar dhe krijuar  zgjidhje të zbatueshme që mbrojnë qëllimet afatgjata mjedisore, ekonomike dhe shëndetin e njeriut.

Burimi: scitechdaily.

Leave a Reply