Fushata më e madhe kërkimore e Arktikut në histori sapo u mbyll.

Më të rejat

Për më shumë se një vit, një grup prej afërsisht 500 shkencëtarësh dhe stafi kanë udhëtuar në rajon në një anije kërkimore të quajtur Polarstern si pjesë e Observatorit Multidisiplinar për Studimin e Ekspeditës së Klimës Arktike, ose MOSAiC.

Ekspedita filloi shtatorin e kaluar, kur një ekip u nis nga Norvegjia drejt Polit të Veriut.

Ata më pas e bashkuan anijen në një akull në veri të Siberisë dhe e lanë t’i transportonte drejt perëndimit për mijëra milje. Kjo i lejoi grupit multidisiplinar të studiuesve të vëzhgonin nga afër ajrin, akullin dhe ekosistemet e Arktikut për të mësuar më shumë rreth tyre dhe ndikimin e tyre në ndryshimin e klimës sonë.

Ekipi studioi gjithçka, nga zooplanktonet, arinjt polarë, akullin e detit dhe modelet e erës. Gjatë rrugës, ata hasën shumë vështirësi. Në disa pika, për shembull, akulli u shpërbë më shumë sesa prisnin dhe i detyroi ata të ndryshonin rrugën e tyre të planifikuar. Ata gjithashtu panë stuhi të rrezikshme, të cilat në më shumë se një rast dëmtuan pajisjet e tyre.

“Vëzhgimet e drejtpërdrejta dhe mostrat fizike të mbledhura gjatë ekspeditës MOSAiC përfaqësojnë një hap të madh në kuptimin tonë të proceseve natyrore dhe cikleve në Oqeanin Arktik qendror në të gjitha stinët”, tha në një thirrje për shtyp Frank Rack, mbështetës i kërkimit Arktik i Fondacionit Kombëtar të Shkencës dhe menaxherit të logjistikës për udhëtimin.

Të dhënat mund të përmirësojnë shumë të kuptuarit e shkencëtarëve për mënyrën se si aerosolët, retë, reshjet dhe akulli i detit bashkëveprojnë dhe të përmirësojnë modelet dhe parashikimet e klimës në lidhje me trajektoren e ngrohjes globale. Kjo është veçanërisht e vërtetë sepse ata ishin në gjendje të merrnin të dhëna të rralla të dimrit, gjë që është e vështirë të bëhet pasi temperaturat në Arktik janë kaq ekstreme.

Arktiku po ngrohet dy herë më shpejt se pjesa tjetër e planetit, gjë që mund të shihet nga valët e nxehtësisë dhe zjarret e vendosura rekordet e fundit në Siberi dhe shtrirja e akullit të detit veror afër rekordit më të ulët të parë në të gjithë rajonin.

Këto ndryshime po shkaktojnë çrregullime në popullatat e kafshëve në zonë. Ato gjithashtu mund të dëmtojnë komunitetet lokale indigjene dhe komunitetet në të gjithë botën. Ndryshimet në akullin e detit mund të çrregullojnë modelet e qarkullimit të oqeaneve dhe të ndikojnë në klimën globale.

“Ajo që ndodh në Arktik nuk qëndron në Arktik”, u tha gazetarëve Robin Webb, Drejtori i Laboratorit të Shkencave Fizike të Oqeanisë Kombëtare dhe Atmosferike, i cili kaloi disa muaj në anije. /bbgreenkosova./

Burimi: Earther.gizmodo.com

Leave a Reply