Çështjet gjyqësore çojnë në rënie të ndotjes së ajrit

Më të rejat

Ndotja e ajrit ka rënë dy herë më fort në qytetet gjermane ku janë marrë çështje gjyqësore për cilësinë e ajrit, ka treguar analiza e re.

  Çështjet e konsumatorit dhe ekspertët e mjedisit në Deutsche Umwelthilfe (DUH) kanë ndërmarrë çështje gjyqësore në 40 qytete gjermane për nivelet vazhdimisht të rrezikshme të ndotjes së ajrit.  DUH dhe ClientEarth morën pjesë në betejat ligjore në të gjithë Gjermaninë kur gjykata më e lartë e vendit konfirmoi se kufizimet e naftës ishin ligjërisht të nevojshme.

 Pas kësaj, kufizimet e naftës u vendosën në shumë qytete të mëdha gjermane.  Vetëm midis 2018 dhe 2019, nivelet e dioksidit të azotit (NO2) u ulën me një mesatare prej 4.2 µg / m³ në qytetet ku është ndërmarrë proces gjyqësor për cilësinë e ajrit, ndërsa, në qytetet ku nuk është ndërmarrë asnjë veprim, ulja mesatare qëndron në vetëm 2.1 µg / m³

Dorothee Saar, shefe e transportit dhe cilësisë së ajrit në DUH tha: ‘Njerëzit më në fund po marrin frymë me ajër më të pastër – kjo krahas veprimeve ligjore. Ne e shohim potencialin që NO2 të përmbushë kufijtë ligjorë në çdo qytet gjerman deri në 2021.  ‘Politikanët dhe industria e naftës kanë shtyrë kundër nesh në çdo fazë, vetëm për të punuar drejt një realiteti ku njerëzit në të vërtetë marrin frymë me ajër të pastër. 

‘Në fund, vendimet e gjykatës dhe këto gjetje të fundit flasin gjithçka: çështja jonë gjyqësore ishte e justifikuar dhe e suksesshme. Ne duhet t’i mbajmë përgjegjës udhëheqësit tanë kur shëndeti ynë është në rregull. ‘  Avokati i ClientEarth Ugo Taddei shtoi: ‘Pandemia Covid-19 e bën të qartë se sa e rëndësishme është pastrimi i ajrit në përputhje me ligjin, për të shmangur rritjen e barrës për ata me shëndet të dobët. Ndërsa përmirësimi në cilësinë e ajrit gjerman është inkurajues, ekziston një rrezik që Covid-19 mund ta heqë këtë trend. 

‘Mes pandemisë, njerëzit po braktisin transportin publik në favor të automjeteve private. Ky ndërrim përkeqëson ndotjen dhe krijon kushte më të rrezikshme për çiklistët dhe këmbësorët. Kjo është arsyeja pse na duhen masa konkrete: ne duhet të marrim automjetet më ndotëse nga qendrat e qyteteve tona. ‘

 Burimi: airqualitynews

Foto – Pixabay

Leave a Reply