Gjykata e Apelit dëgjon argumentet mbi kthimin e ajrit të pastër

Më të rejat

Një panel prej tre gjyqtarësh në Gjykatën e Apelit në Uashington, DC dëgjoi argumentet të Enjten mbi një rikthim të rregulloreve të administratës Trump që kufizojnë emetimet që termocentralet lejohen të hedhin në atmosferë, siç raportoi The New York Times.

Aktivistët e shëndetit dhe mjedisit paditën qeverinë, duke argumentuar se rregulloret e reja adresojnë në mënyrë joadekuate kërcënimin e krizës së klimës. Shoqata Amerikane e Mushkërive dhe Shoqata Amerikane e Shëndetit Publik fillimisht ngritën padinë. Pastaj dhjetra grupe të tjera të nënshkruara dhe më shumë se 170 përmbledhje amicus u ngritën në çështjen që vërtitej rreth lëvizjes së administratës Trump për të hequr planin e energjisë së pastër, siç raportoi Gjykata e Lajmeve.

 Rregulli i ri Trump, i shpallur si rregulli i përballueshëm i energjisë së pastër, “do të rezultojë në disa impiante të karburanteve fosile që funksionojnë më shpesh dhe vonojnë pensionin e tyre, gjë që do të nënkuptojë rritjen e emetimeve të ndotjes së rrezikshme në krahasim me Planin e Fuqisë së Pastër”, sipas Shoqatës së mushkërive, siç raportoi Gjykata e Lajmeve.  

Në argumentet e mbajtura praktikisht që shkuan gjatë gjithë ditës, paneli i gjykatësve – dy të emëruar nga Obama dhe një i emëruar nga Trump – gjuajti pyetje ndaj avokatëve në një varg temash nga juridiksioni i Agjencisë së Mbrojtjes së Mjedisit të SHBA (EPA) për mënyrën se si qymyri shndërrohet në energji elektrike, si Bloomberg Ligji raportuar.

 Paditësit pretendojnë se rregulli i Përballueshëm i Energjisë së Pastër të administratës jo vetëm që do të lejojë termocentralet të mos bëjnë përpjekje për të zvogëluar emetimet e karbonit, por gjithashtu do t’i lejojë ata të rrisin ndotësit e tjerë toksikë të emetuar në atmosferë.

Kjo pasojë tradhton mandatin dhe detyrimet ligjore të EPA, argumentojnë ata, siç raportoi The New York Times.  Zëvendës Avokat i Përgjithshëm i New York-ut Steven C. Wu tha se plani i përballueshëm i energjisë së pastër është i pajustifikuar dhe i papërshtatshëm për të bërë ndonjë ndikim të rëndësishëm në uljen e emetimeve të gazeve serë.

  Rasti mund të ketë pasoja të mëdha pasi administrata Trump po argumenton se EPA ka një sasi jashtëzakonisht të kufizuar të autoritetit në Aktin e Ajrit të Pastër. Kjo fushë e kufizuar, argumenton administrata, do të thotë se qeveria federale nuk ka as autoritetin për të vendosur kufij kombëtar për emetimet e gazeve serë, as juridiksionin për të mandatuar që shtetet të largohen nga fuqia e qymyrit, sipas The New York Times.

Paditësit në këtë çështje argumentuan se kthimet e administratës Trump ishin të papërgjegjshme. Nëse administrata Trump është e suksesshme në këtë rast, ajo do të kufizojë fushën që çdo administratë e ardhshme ka për të kufizuar emetimet nga termocentralet, të cilat janë burimi i dytë më i madh i kombeve të gazeve serë pas transportit. Nëse administrata e humbet çështjen, pritet të apelojë në Gjykatën e Lartë, duke e bërë emërimin e mundshëm të Amy Coney Barrett aksione të mëdha për politikën mjedisore.

“Administrata Trump me të vërtetë ka marrë një qasje të prishur”, tha Joseph Goffman, drejtori ekzekutiv i Programit të Ligjit për Mjedisin dhe Energjinë në Shkollën Ligjore të Universitetit Harvard dhe një ish-zyrtar i EPA nën Obamën. Ai shtoi se nëse administrata Trump fiton, “Atëherë ata me të vërtetë kanë avancuar një projekt më të gjerë që administrata Trump ka ndjekur jo vetëm që të shfuqizojë rregullat individuale, por të ngushtojë themelin e qeverisë federale duke bërë çdo lloj rregulloreje”.

Burimi: ecowatch

Leave a Reply