Falë Donald Trump, do të lirohen 1.8 miliardë ton më shumë gazra serë

Më të rejat

Një raport i 17 Shtatorit nga Grupi Rhodium llogariti se 1.8 miliardë ton gazra serë do të lirohen gjatë 15 viteve të ardhshme si rezultat i ndryshimeve klimatike që administrata Trump ka arritur deri më tani.

Kur Presidenti Donald Trump vizitoi Kaliforninë në 14 Shtator dhe shkarkoi lutjen e Sekretarit të Shtetit të Burimeve Natyrore Wade Crowfoot për të njohur rolin e ndryshimit të klimës në mes të sezonit më të keq dhe më të rrezikshëm të regjistruar të zjarrit të Shtetit Artë deri më tani, ai manipuloi dhjetëra miliona të banorëve të Bregut Perëndimor që vuajnë nëpër kalvarin.

Ndërsa Trump deklaroi se moti thjesht “do të fillojë të bëhet më i freskët” dhe se shkenca është e parëndësishme për zjarret, miliona po përpiqeshin të merrnin frymë përmes tymit toksik që i dha Portlandës një javë të ajrit më të rrezikshëm në planet, me nivelet e ndotjes në Seattle dhe San Francisco. Kurse qytete të tëra në Kaliforni dhe Oregon janë shkatërruar nga zjarret.

Në mëngjesin e paraqitjes së Trump në Kaliforni, 28 zjarre të mëdha kishin djegur më shumë se 3 milion hektarë vetëm në Kaliforni. Zjarret në Kaliforni, Oregon dhe Uashington ishin kombinuar për të krijuar një peizazh ferri toksik që shndërroi qiellin në ato shtete portokalli, të kuqe gjaku dhe purpurtë të thellë dhe tymi shkoi deri në Evropë. Të paktën 35 njerëz kishin vdekur.

Sipas raportit të ri, në vitet që vijnë ushqimi do të bëhet më i vështirë për tu rritur dhe do të jetë më i ulët në cilësi, por më i shtrenjtë. Furnizimet me ujë të pastër dhe të sigurt do të bëhen të pakta në shumë pjesë të vendit. Shëndeti i njeriut do të marrë një goditje të konsiderueshme nga përkeqësimi i ajrit dhe ndotja e ujit, ekspozimi më i madh ndaj insekteve që mbartin sëmundje, dëmtuesve, patogjenëve të transmetuar nga ushqimi dhe ujrave. Nxehtësia do të vrasë më shumë njerëz. Furnizimet me energji do të bëhen gjithnjë e më të paqëndrueshme dhe më të kushtueshme.

Në përgjithësi, raporti parashikon “dëm të konsiderueshëm neto në ekonominë e SHBA gjatë këtij shekulli”, megjithëse vë në dukje se komunitetet e varfra dhe të pafavorizuara do të mbajnë në mënyrë proporcionale ndikimet më të këqija.

Pavarësisht nga të gjitha këto kërcënime në të ardhmen në krye të katastrofave klimatike që ne tashmë po shohim Trump, Republikanët në pushtet, sektori i karburanteve fosile dhe mbrojtësit e tyre në mediat e krahut të djathtë vazhdojnë të mohojnë ndryshimin e klimës.

“Nëse nuk kemi një mjedis të qëndrueshëm për të jetuar, nuk ka asnjë mënyrë për të pasur jetë, liri, ose për të ndjekur lumturinë,” i tha Truthout Jeffrey Potent, profesor ndihmës i qëndrueshmërisë në Shkollën e Çështjeve Ndërkombëtare dhe Publike të Universitetit të Columbia.

Administrata Trump ka bërë shumë më tepër sesa pirja e agjencive qeveritare me ithtarët e industrisë së karburanteve fosile. Ajo ka larguar diskutimin e ndryshimit të klimës nga sa më shumë platforma qeveritare që mundet dhe bordet këshilluese të pavarura shkencore të dëmtuara që ofrojnë informacion të paanshëm, të bazuar në fakte, qeverisë i duhen për të miratuar politika që mbrojnë publikun.

Trump gjithashtu ka shkurtuar stafin dhe buxhetet e agjencisë mjedisore. Përveç këtyre masave, Trump po përpiqet gjithashtu të zbrazë statutet thelbësore mjedisore si Akti i Ajrit të Pastër, Akti i Ujit të Pastër, Akti i Politikës Kombëtare të Mjedisit dhe Akti i Llojeve të Rrezikuara, të gjitha këto u miratuan për të mbrojtur shëndetin e njeriut dhe për të ruajtur një botë të jetueshme. /bbgreenkosova./

Burimi: Ecowatch.com

Leave a Reply