Akulli i Grenlandës po shkrihet me ritmin më të shpejtë në 12,000 vjet

Degradimi i natyrës, Më të rejat

Me shkallën aktuale të emetimeve të gazeve serë, sasia e humbjes së akullit nga Grenlanda këtë shekull do të jetë më e lartë se çdo shekull tjetër në më shumë se 12,000 vjet.

Autorët e studimit përdorën modelimin e shtresave të akullit për të kuptuar më mirë evolucionin e kaluar, të tanishëm dhe të ardhshëm të Fletës së Akullit të Grenlandës.

Sipas studiuesve, zbulimet vendosin rënien moderne të shtresës së akullit në kontekstin historik, duke theksuar sesa mund të jenë humbjet ekstreme dhe të pazakonta të parashikuara për shekullin 21.

Autori kryesor i studimit Dr. Jason Briner është profesor i Gjeologjisë në Universitetin në Kolegjin e Arteve dhe Shkencave Buffalo.

“Në thelb, ne e kemi ndryshuar planetin tonë aq shumë sa që shkallët e shkrirjes së akullit në këtë shekull janë në ritëm që të jenë më të mëdha se gjithçka që kemi parë nën ndryshueshmërinë natyrore të akullit gjatë 12,000 viteve të fundit. Ne do ta shfryjmë atë nga uji nëse nuk bëjmë reduktime të mëdha në emetimet e gazeve serë “, tha Dr. Briner.

“Nëse bota shkon në një dietë masive të energjisë, në përputhje me një skenar që Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimin e Klimës e quan RCP2.6, modeli ynë parashikon që shkalla e humbjes së masës së Fletës së Akullit të Groenlandës do të jetë vetëm pak më e lartë se çdo gjë e përjetuar. në 12,000 vitet e kaluara. ” Tha ai.

Ky studim tregon se humbja e akullit në të ardhmen ka të ngjarë të jetë më e madhe se çdo gjë që ka përjetuar fleta e akullit në Holocen nëse nuk ndjekim një skenar të emetimit të karbonit të ulët në të ardhmen.

Ekspertët theksojnë se ky hulumtim përsërit nevojën që vendet në të gjithë botën të ndërmarrin veprime urgjente për të zvogëluar emetimet e dëmshme, për të ngadalësuar rënien e akullit dhe për të zbutur rritjen e nivelit të detit.

“Zbulimet tona janë edhe një thirrje zgjimi, veçanërisht për vendet si SH.B.A.”, tha Dr. Briner. “Amerikanët përdorin më shumë energji për person se çdo komb tjetër në botë. Kombi ynë ka prodhuar më shumë CO2 që ndodhet në atmosferë sot se çdo vend tjetër. ”

“Amerikanët duhet të bëjnë një dietë eko miqësore. Amerikanët më të pasur, të cilët kanë gjurmën më të lartë të energjisë, mund të lejojnë të bëjnë ndryshime në stilin e jetës, të fluturojnë më pak, të instalojnë panele diellore dhe të drejtojnë një automjet me efikasitet energjetik ”. Tha ai.

/bbgreenkosova./

Burimi: Earth.com

Leave a Reply