Prezantohen faturat për të ndaluar bankat të financojnë karburantet fosile

Më të rejat

Grupet e Gjelbra duartrokitën Senatorin Jeff Merkley të Mërkurën për prezantimin e një palë pioniere të faturave që synojnë “të mbrojnë shëndetin afatgjatë dhe mirëqenien e popullit Amerikan dhe ekonominë e tyre nga efektet katastrofike të kaosit të klimës” duke parandaluar bankat dhe ndërkombëtarët institucionet financiare nga financimi i lëndëve djegëse fosile.

 “Si të investojmë paratë tona që pasqyrojnë vlerat tona sot dhe do të drejtojmë të ardhmen tonë nesër,” tha Oregon Demokrat në një deklaratë në lidhje me propozimet e tij të reja legjislative, duke cituar një raport të shtatorit nga Komisioni i Tregtimit të të Ardhurave të Mallrave që paralajmëron se kriza e klimës e shkaktuar nga njerëzit rrezikon sistemi financiar amerikan.  “Investimet e karburanteve fosile luajnë një rol kryesor në përshpejtimin e kaosit të klimës, i cili vazhdon të dalë jashtë kontrollit edhe më tej dhe të marrë jetë dhe mjete jetese në proces,” shtoi Merkley.

“Është koha për t’u dhënë përparësi interesave të popullit amerikan dhe planetit mbi dëshirat e CEO-ve të karburanteve fosile që duan të mbajnë peng ekonominë tonë.”  Mbrojtja e Ekonomisë së Amerikës nga Akti i Flluskave të Karbonit të vitit 2020 “do të ndihmonte në ruajtjen e ekonomisë duke ndaluar që kompanitë financiare të bëjnë investime të reja në lëndët djegëse fosile”, sipas zyrës së tij.

 Akti i Institucioneve Financiare të Qëndrueshme Ndërkombëtare të vitit 2020 “do ta ngriste atë përparësi në skenën ndërkombëtare duke siguruar që Shtetet e Bashkuara të përdorin zërin dhe votën e tyre në institucionet financiare ndërkombëtare për të zhvendosur nga investimet e karburanteve fosile”.

Legjislacioni u miratua me entuziazëm nga anëtarët e Stop the Money Pipeline, një koalicion prej mbi 130 organizatash avokimi që filloi në janar për të bërë presion tek menaxherët e pasurive, bankat dhe kompanitë e sigurimeve për të “ndaluar financimin e karburanteve fosile dhe shpyllëzimet dhe për të filluar respektimin e të drejtave të njeriut dhe sovranitetit indigjen. ”  “Senatori Merkley po tregon udhëheqje të vërtetë duke prezantuar faturat e para ndonjëherë për të prerë tubacionin e parave që ushqejnë krizën e klimës,” deklaroi David Arkush, drejtori i Programit të Klimës së Qytetarëve Publikë, në një deklaratë të koalicionit të Mërkurën.

 Kelly Martin, drejtor i fushatës Beyond Dirty Fusels të Sierra Club, në mënyrë të ngjashme tha se “ne e duartrokasim Senatorin Merkley për udhëheqjen e tij në punën për të ndërprerë rrjedhën e parave në lëndët djegëse fosile të pista dhe shkatërruese”.  “Investimet nga institucionet kryesore financiare po drejtojnë krizën e klimës dhe padrejtësinë mjedisore në të gjithë botën,” shtoi Martin.

“Në mënyrë që të trajtojmë këtë krizë, ne duhet të ndalojmë biznesin si zakonisht dhe të riinvestojmë në një ekonomi të energjisë së pastër që funksionon për të gjithë ne.”

“Siç e ka bërë shumë të qartë këtë vit, karburantet fosile nuk janë thjesht të tmerrshme për njerëzit dhe planetin, ato janë investime të tmerrshme gjithashtu,” vazhdoi Reisch. “Faturat e senatorit Merkley më në fund do të kërkojnë që institucionet financiare të bëjnë atë që duhet të kishin bërë prej kohësh më vete: të ndalonin bankrollin e katastrofës së klimës.”

  Ndërsa përshëndesnin faturat e senatorit, aktivistët gjithashtu kritikuan institucionet financiare për “nxitjen e shkatërrimit të klimës, shpyllëzimet dhe dëmtimet e mëtejshme për shëndetin publik dhe komunitetet” duke “derdhur miliarda në industrinë e karburanteve që vdesin”, sipas fjalëve të Liqenit Osprey Orielle , drejtor ekzekutiv i Rrjetit të Grave për Tokën dhe Klimën e Veprimit. 

Lake i bëri thirrje Kongresit që të miratojë urgjentisht masat – një thirrje që u bë jehonë nga Lukas Ross nga Miqtë e Tokës SHBA, i cili paralajmëroi se “nëse janë behemotët e Wall Street apo institucione publike si Banka Eksport Import, institucionet financiare po japin hua për klimën mbi një shkëmb “. “Bankat publike dhe private po harxhojnë mbi 4 trilion dollarë në vit duke subvencionuar destabilizimin e klimës sonë globale nga industria e karburanteve fosile,” vuri në dukje Daphne Wysham në Qendrën për Ekonomi të Qëndrueshme.

“Më në fund, në senatorin Merkley, ne kemi një kampion klime të gatshëm t’i rezistojmë kësaj çmendurie dhe të bëjmë thirrje që bankat të investojnë në një të ardhme të gjallë”. Sipas një raporti të lëshuar në mars nga grupet e avokimit të klimës, 35 banka globale kanë derdhur më shumë se 2.7 trilionë dollarë në industrinë e karburanteve që nga përfundimi i marrëveshjes së klimës në Paris në fund të vitit 2015.

Të katër vendet kryesore u mbajtën nga institucionet e SHBA: JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citi dhe Bank of America.  “Faturat e reja të zhvendosjes së senatorit Merkley janë saktësisht lloji i udhëheqjes reale të klimës që na duhet nga zyrtarët dhe rregullatorët tanë të zgjedhur”, tha David Turnbull i Oil Change International (OCI). “Nëse bankat nuk do të ndalojnë financimin e shkatërrimit të klimës, qeveria jonë duhet të detyrojë dorën e tyre, dhe faturat e senatorit Merkley do të detyrojnë veprimet që na duhen.” 

Përveç ndihmës për të siguruar një planet të banueshëm në vitet në vijim, bashkëthemeluesi i 350.org Bill McKibben theksoi se mund të ketë disa përfitime të shtuara për ligjvënësit. Ndërsa ai tha: “Luftimi i krizës së klimës dhe kursimi i parave të mëdha në të njëjtën kohë – disa ligje të tjera si ky dhe njerëzit mund të fillojnë të pëlqejnë Kongresin!”

Burimi: ecowatch

Leave a Reply