CO2 shkaktar në zhdukjen më të madhe të tokës

Më të rejat

Studimi konfirmon se dioksidi i karbonit i tepërt i emetuar nga aktiviteti njerëzor që nga fillimi i revolucionit industrial tashmë ka rritur temperaturën e Tokës me më shumë se një gradë Celsius, ka rritur rrezikun e uraganeve ekstreme dhe zjarreve të egër dhe ka shkatërruar më shumë se gjysmën e koraleve në Reefin e Madh të Barrierës .

Por historia gjeologjike tregon se ndikimet e gazrave serë mund të jenë shumë më të këqija.  Në fakt, shkencëtarët nga Universiteti i Skocisë në Saint Andrews dhe dy qendra të mëdha gjermane të kërkimit kanë përcaktuar për herë të parë një “foto përfundimtare” të shkaktarit fillestar dhe proceseve pasuese përgjegjëse për zhdukjen më të madhe masive të Tokës. Përgjigja? Sasi masive të dioksidit të karbonit u hodhën në atmosferë nga një shpërthim vullkanik. 

“Kemi të bëjmë me një katastrofë kaskadë në të cilën ngritja e CO2 në atmosferë nisi një zinxhir ngjarjesh që shuan me sukses pothuajse të gjithë jetën në dete”, tha autori kryesor i studimit Dr. Hana Jurikova për The Independent.   Studimi, botuar në Nature Geoscience Monday, u përpoq të kuptonte mekanizmat prapa një ngjarjeje të njohur si “Vdekja e Madhe”, shpjegoi Universiteti i Saint Andrews në një njoftim për shtyp.

 Kjo ishte një periudhë rreth 252 milion vjet më parë midis epokës Permiane dhe Triasike në të cilën 95 përqind e specieve detare u zhdukën brenda dhjetëra mijëra viteve. Është jeta më e afërt në Tokë ka ardhur në zhdukje totale.

Shkencëtarët kanë avancuar shumë teori për atë që shkaktoi këtë kthesë të ngjarjeve, duke përfshirë një çlirim të metanit nga fundi i detit dhe aktivitetin vullkanik, por kjo është hera e parë që një grup përcakton shkakun e saktë, GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel, një nga  qendrat kërkimore të përfshira në studimin e ri.

 Procesi i zhdukjes shkoi diçka si kjo, siç shpjegoi Saint Andrews.  Një shpërthim vullkanik në atë që tani është Siberia dërgoi 100,000 miliardë tonë karbon në atmosferë. Ky çlirim çoi në acidifikimin dhe ngrohjen e oqeanit, e cila ishte veçanërisht vdekjeprurëse për jetën detare që kërkon karbonat kalciumi për predhat dhe skeletet e tyre. Ngrohja atmosferike rriti ritmet e motit kimik në tokë. Kjo bëri që më shumë lëndë ushqyese të dilnin në oqean, duke e varfëruar atë nga oksigjeni dhe ndoshta gjithashtu duke e helmuar atë me sulfur.

“U deshën disa qindra mijëra deri në miliona vjet që ekosistemi të rimëkëmbet nga katastrofa, e cila ndryshoi thellësisht rrjedhën e evolucionit të jetës në Tokë,” tha Jurikova.   Studiuesit, të cilët gjithashtu përfshinin anëtarë të Qendrës Helmholtz Potsdam GFZ Gjermane të Kërkimit për Gjeoshkencat, ishin në gjendje të arrijnë në përfundimet e tyre duke ekzaminuar predhat e brakiopodëve fosile.  “Këto janë organizma të ngjashëm me molusqe që ekzistojnë në Tokë për më shumë se 500 milion vjet,” shpjegoi Jurikova në njoftimin për shtyp të GEOMAR. 

Studiuesit ishin në gjendje të vlerësonin nivelet e pH në oqean bazuar në izotopet e ndryshme të borit në predhat e fosilizuara. Për shkak se nivelet e oqeanit të pH janë të lidhura ngushtë me dioksidin e karbonit atmosferik, ekipi atëherë mund të krijojë një model të atmosferës në atë kohë.  “Me këtë teknikë, ne jo vetëm që mund të rindërtojmë evolucionin e përqendrimeve atmosferike të CO2, por edhe ta zbulojmë qartë atë në aktivitetin vullkanik”, tha në deklaratën për shtyp bashkëautori i studimit Dr. Marcus Gutjahr i GEOMAR.

 Sasia e dioksidit të karbonit të lëshuar nga vullkani Siberian ishte më shumë se 40 herë e gjithë dioksidit të karbonit që aktualisht mbahet në rezervat e karburantit fosil, duke përfshirë gjithçka që është lëshuar që nga fillimi i revolucionit industrial, sipas Saint Andrews.  Akoma, studiuesit i thanë The Independent se studimi ofroi “mësime të zymta” për njerëzimin ndërsa përballemi me zhdukjen e gjashtë masive.

  “Shpërthimet e lashta vullkanike të këtij lloji nuk janë drejtpërdrejt të krahasueshme me emetimet e karbonit antropogjen, dhe në fakt të gjitha rezervat moderne të karburanteve fosile janë shumë të pamjaftueshme për të çliruar sa më shumë CO2 për qindra vjet, e lëre më mijëra vjet siç ishte lëshuar 252 milion vjet më parë , “Tha Jurikova për The Independent. “Por është për t’u habitur që shkalla e emetimit të CO2 të njerëzimit është aktualisht katërmbëdhjetë herë më e lartë se norma vjetore e emetimit në kohën që shënoi katastrofën më të madhe biologjike në historinë e Tokës.”

Burimi: ecowatch

Leave a Reply