A do të ndihmojë kthimi i ujit të detit në ujë të pijshëm?

Degradimi i natyrës, Më të rejat

Ekziston një problem me furnizim të ujërave të pijshëm në shumë pjesë të botës. Përmes një kombinimi të aktiviteteve njerëzore, ngrohjes globale, ndotjes dhe ndryshimit të klimës, shumë parashikojnë se një krizë serioze globale e ujit do të vijë së shpejti.

Për këtë arsye, studiuesit po kërkojnë zgjidhje për të krijuar ujëra të ëmbla artificialisht. I quajtur shkripëzim.

vetëm rreth 1% e ujit të ëmbël në dispozicion është në të vërtetë i arritshëm për përdorim njerëzor. Pjesa dërrmuese e pjesës tjetër është mbyllur në akullnaja, kapele akulli, ngrirje të përhershme, ose varrosur thellë në tokë. Kjo do të thotë që vetëm rreth 0.007% e ujit në Tokë është në të vërtetë i disponueshëm për t’u përdorur nga popullata jonë gjithnjë në rritje globale. Një problem tjetër është se ky ujë i ëmbël lehtësisht i arritshëm nuk është i shpërndarë në të gjithë botën.

Rritja e temperaturave globale gjatë dekadave të fundit gjithashtu duket se po rrit gjasat e ngjarjeve ekstreme të motit, duke përfshirë thatësira në zona të ndjeshme të botës. Për zonat e prekura, mungesat e ujit janë një problem shumë serioz.

Aktualisht, ekzistojnë të paktën tre metoda kryesore të shkripëzimit, të cilat janë shkripëzimi termik (distilimi), shkripëzimi elektrik dhe shkripëzimi i presionit.

Shkripëzimi termik, është larg më i vjetri nga të tre dhe ka qenë në përdorim për mijëra vjet. Uji i kripur zihet, pastaj avulli ftohet dhe kondensohet si ujë i freskët, duke lënë kristalet e kripës në enën e nxehtë. Sidoqoftë, kjo metodë kërkon një investim të konsiderueshëm në energji për t’u arritur. Kjo formë e shkripëzimit përdoret gjerësisht në vende si Lindja e Mesme, ku burimet e bollshme të hidrokarbureve ndihmojnë në uljen e kostos së karburantit.

Një mënyrë tjetër për të hequr kripën nga uji i detit është të përdorni një membranë për të ndarë kripërat. Kjo mund të arrihet duke përdorur ose rrymën elektrike ose presionin, këto metoda përdoren kryesisht në vende me burime të bollshme energjie, si Shtetet e Bashkuara.

Shumë ekspertë besojnë se mënyra e vetme për ta bërë të shkrifëtimin e përhapur të funksionueshëm është përfshirja e burimeve të ripërtëritshme të energjisë për t’i furnizuar ato. Vetëm përmes uljes së kostove relative të rrjedhës, ato do të bëhen të dobishme ekonomikisht.

Me rritjen e temperaturave globale dhe rritjen e gjasave të thatësirave në shumë pjesë të botës, shkripëzimi me gjasë do të bëhet më i përhapur. Nëse mund të kapërcejmë kostot e energjisë, dhe kostot mjedisore të procesit, atëherë shkripëzimi mund të bëhet një pjesë e rëndësishme e zgjidhjes në zgjidhjen e mungesës së ujit. /bbgreenkosva./

Burimi: Interestingengineering.com

Leave a Reply