Disa mënyra se si prodhuesit e makinave kontribuojnë në mjedis

Më të rejat

Prodhuesit e makinave janë nën presion në rritje për sa i përket kredencialeve mjedisore duke pasur parasysh që 33% të të gjitha ndotjeve të dioksidit të karbonit vijnë nga sektori i transportit.

Në atë që ka qenë një nga kohërat më të mëdha dhe më të rëndësishme për automjetet në historinë e saj, kompanitë janë duke u detyruar t’i kthejnë makinat e tyre të fuqizuara nga energjia elektrike dhe të prodhuara me materiale të ricikluara.

Dhe me zgjidhjen e çështjeve mjedisore të makinave që janë një nga çelësat kryesorë për të trajtuar krizën e ndryshimit të klimës, prodhuesit e makinave duhet të marrin një qasje shumëplanëshe. Këtu janë pesë mënyra se si ata po bëhen më eko miqësorë.

1. makinat elektrike:

Deri në vitin 2035, shitja e makinave të reja me benzinë ​​dhe naftë do të ndalohet në disa shtete dhe pritet që të gjitha hibridet të përfshihen në legjislacion, gjithashtu. Edhe shumë kompani të makinave të njohura, gjithashtu të makinave sportive tani po lidhin motorë elektrikë me makinat e tyre më shumë sesa me motorë të dobët.

2. Prodhimi neutral i karbonit:

Ndërsa bota shqetësohet për një katastrofë të mundshme mjedisore, vëzhgimi nuk varet vetëm nga ndotjet që vijnë nga tubat e shkarkimit të automjeteve, por si prodhohen veturat, në fund të fundit, nuk ka kuptim të ngasësh një makinë me “shkarkime zero” nëse ndotjet e karbonit janë krijuar në prodhimin e tij. Honda mbështetet në një fermë diellore të përbërë nga 40,000 panele fotovoltaike në South Marston për pjesën më të madhe të energjisë së përdorur në fabrikën e saj në Swindon. Fabrika e BMW-së në Meksikë ka panele diellore të ndërtuara, të cilat deri në këtë vit kishin për qëllim të furnizonin të gjithë impiantin, dhe Volvo gjithashtu ka një fabrikë neutrale të karbonit.

3 Komponentë me burim etik:

Nxjerrja e materialeve për bateritë e jonit litium të përdorura në makinat e pastra elektrike (si dhe telefonat dhe laptopët tanë) është potencialisht shumë problematike, veçanërisht kur bëhet fjalë për nikelin dhe kobaltin, prodhimi i të cilave mund të ketë ndikime të pafavorshme etike dhe mjedisore. Furnizuesi më i madh në botë i nikelit, një kompani ruse e quajtur Nornickel, u përfshi në skandal vitin e kaluar pasi derdhi rreth 20,000 tonë naftë në një lumë Siberian. Disa kompani sikurse BMW para disa kohe i tha Driving.co.uk se kompanitë po bëjnë përpjekje për të zvogëluar përdorimin e tyre të kobaltit. BMW më parë është zotuar të mos përdorë kobalt me ​​burim në DRC.

4. Interiorë makinash vegane:

Për kohën më të gjatë, lëkura ishte zgjedhja e mbulesës së brendshme të makinave. Tani, megjithatë, ka një ndryshim gradual midis prodhuesve të makinave më progresive drejt materialeve më të qëndrueshme. Shumë makina të ndryshme po prodhojnë interiorët e brendshëm të lëkurave me përbërie bimore eko miqësore, si për shembull Tesla e cila kompani ka krijuar Timonë lëkure me përbërje vegane.

5. Materiale të ricikluara makinash:

Shumë kompani tani makinat e tyre po i krijojnë me anë të materialeve të ricikluara dhe të riciklueshme, Për shembull Polestar, Grand Tourer Precept, ka aq shumë pjesë të riciklueshme sa duke e quajtur atë një makinë “të re” ndjehet si një mashtrim, si dhe është makinë që ka një brendësi plotësisht vegane, disa pjesë bëhen nga shishe plastike të ricikluara 100%, qilimat janë bërë nga rrjetat e ricikluara të peshkimit dhe mbështetëset e kokës bëhen me tapë të ricikluar nga industria e verës. /bbgreenkosova/

Burimi: driving.co.uk

Leave a Reply