Rritja e kanabisit dëmton mjedisin

Më të rejat

Pavarësisht nga Kombet e Bashkuara, pavarësisht nëse ata pinë duhan në shtrat ose nuhatën një vijë në një klub, rreth 269 milion njerëz në të gjithë botën u futën në drogë në vitin 2018.

 Prodhimi i kokainës është në nivele rekord, opiumi ka qenë në një trend rritës për dekadën e fundit, tregu për drogat sintetike po rritet në Hollandë dhe disa vende po legalizojnë kanabisin. Me pak fjalë, biznesi po lulëzon.  Nuk është sekret se trafiku i drogës dhe luftërat e karteleve kushtojnë jetë njerëzish, por deri më tani ka pasur pak përqendrim se si kjo tregti globale ndikon në mjedis.

  Kanabisi Vs. Patatet: Cila ka gjurmë më të mëdha karboni? Me 192 milion përdorues në 2018, kanabisi është deri tani droga më e popullarizuar në të gjithë botën – duke përjashtuar alkoolin dhe duhanin.  Përpjekjet për të legalizuar marihuanën po vazhdojnë të mblidhen me ritëm në Shtetet e Bashkuara, ku droga tashmë është bërë një treg miliard dollarësh. Por kultivimi i bimëve në serra, me dritë, ajrosje dhe temperaturë optimale, gumëzon një sasi të mëdha burimesh.

 Sipas vlerësimeve, prodhimi i kanabisit në SHBA tashmë përbën rreth 1% të konsumit të përgjithshëm të energjisë të vendit.  “Brenda një viti të vetëm, afërsisht 16.5 tonë dioksid karboni emetohen në Shtetet e Bashkuara si rezultat i prodhimit të kanabisit në ambiente të brendshme, ekuivalente me emetimet vjetore të 3 milion makinave”, sipas një raporti nga Universiteti i Kalifornisë, Davis.  Kjo do të thotë që një nyje e vetme ka një gjurmë të ngjashme të karbonit me rreth 6.6 paund patate.  Bimët e kanabisit shtohen në stresin e ujit Kanabisi është gjithashtu një bimë jashtëzakonisht e etur, që ka nevojë për dy herë më shumë ujë sesa domatet ose rrushi. 

Rreth 70% e kanabisit të konsumuar në të gjithë vendin rritet në Kaliforni. Një kultivim i tillë në shkallë të gjerë i një kulture që kërkon deri në 6 galona ujë në ditë për bimë ka intensifikuar vetëm mungesat e ujit në rajon gjatë stinëve të thata.  Shkencëtarët nga Departamenti Kalifornian i Peshkimit dhe jetës së egër vlerësojnë se kultivimi i paligjshëm në natyrë ka ulur nivelin e ujit në disa rrjedha që rrjedhin deri në një të katërtën.

Sipas Kombeve të Bashkuara, Kolumbia kishte potencialin për të prodhuar 1,120 tonë kokainë të pastër në 2018 – një kulturë rekord për vendin e Amerikës së Jugut.  Që nga viti 2001, rreth 741,000,000 hektarë pyje janë pastruar për kultivimin e kokës – bima që prodhon kokainë.  Pas një rënie të përkohshme, “ne mund të shohim të njëjtën kulm të kokës që po shikonim 20 vjet më parë,” i tha DW Paulo Sandoval, një gjeograf në Universitetin e Oregonit.  Të dhënat më të fundit satelitore të Sandoval tregojnë se rreth 123,000 hektarë koka janë duke u kultivuar aktualisht vetëm në rajonin Amazon të Kolumbisë – rreth gjysma e saj në rezervate natyrore që janë shtëpia e një larmie të pasur specie.

 Por plantacionet që ai anketoi përbëjnë vetëm 20% të sipërfaqes totale të kultivuar.  Qasja e Kolumbisë ‘dëmton’ mjedisin. deri tani qeveria kolumbiane është mbështetur në një strategji të çrrënjosjes në luftën e saj kundër kultivimit të kokas. Si pjesë e fushatës së saj, avionët spërkatën plantacione me herbicid glyphosate shumë të përqendruar. Kjo metodë shkatërroi në mënyrë të efektshme shumë plantacione të kokas, por gjithashtu dëmtoi pyjet fqinje dhe tokat bujqësore.  Elizabeth Tellman, një gjeograf në Institutin Tokësor të Universitetit Columbia në Nju Jork, thotë se kjo qasje dëmton më shumë sesa ndihmon mjedisin.

 Dhe sapo fushat të shkatërrohen, kartelet thjesht pastrojnë më shumë pyje diku tjetër dhe mbjellin të korra të reja koka.  “Ne e dimë që [shkatërrimi i zonave të kultivuara] jo vetëm që nuk ka pasur efekt (…) ka qenë vërtet joproduktiv,” i tha ajo DW në një intervistë.  Gjethet e kokës nuk rriten vetëm në xhungël; ato gjithashtu përpunohen në kokainë në laboratorët e fshehtë atje. Ky proces kërkon kimikate shumë toksike si amoniaku, acetoni dhe acidi klorhidrik. Shkencëtarët vlerësojnë se disa milion litra të këtyre substancave përfundojnë në tokë dhe lumenj çdo vit.

Tani ka disa bimë ujore ose kafshë që jetojnë në ato ujëra të ndotur, sipas një raporti të BE-së 2015. Të ashtuquajturat ilaçe partie – nga pilulat te një varg pluhuri në një banjë të një klubi nate – janë rritur në popullaritet vitet e fundit.  Hollanda dhe Belgjika janë pika të nxehta të barnave sintetike. Prodhimi i një kilogram MDMA të pastër, substanca kryesore në ekstazë, rezulton në 10 kg (22 paund) mbetje toksike – ose 30 kilogramë (66 paund) në rastin e amfetaminave. Kjo mund të përfshijë hidroksid natriumi, acide klorhidrike dhe aceton, substanca që normalisht do të duhej të hidheshin si mbeturina të rrezikshme duke përdorur kostume mbrojtëse. 

Instituti Hollandez i Kërkimit të Ujit (KWR) vlerëson se në vitin 2017, rreth 7,000 ton të këtyre substancave ose u hodhën diku në daulle ose dolën në tokë dhe lumenj. “Kjo është e pabesueshme”, thotë Eric Emke, një shkencëtar në KWR.  Një raport i transmetuar nga transmetuesi publik Hollandez NOS tregoi se sa gërryes mund të jenë këto lëngje . Jeremy Douglas, përfaqësuesi rajonal i Zyrës së KB për Drogat dhe Krimin për Azinë Juglindore, thotë se Tajlanda, Laosi dhe Birmania janë bërë gjithashtu një qendër e prodhimit global të ilaçeve sintetike “në shkallë industriale” në vitet e fundit.  “Dëmtimi i derdhur i ujërave nëntokësore dhe habitateve është i rëndë, dhe sinqerisht nuk është asgjë më pak se një katastrofë ekologjike dhe e shëndetit publik,” tha ai.

Mbytja e ujërave nëntokësore në Afganistan Rreth 337,000 fusha futbolli, ose 23 herë më e madhe se Parisi – kjo është sasia e tokës që u përdor për të kultivuar opium në të gjithë botën në 2019, sipas KB. Prodhuesit kryesorë janë Birmania, Meksika dhe Afganistani – e cila përbën 84% të kultivimit global.  Fushat e lulëkuqes u përhapën kryesisht në jugperëndim të vendit në zonat ku, deri në vitet 1990, nuk kishte asgjë tjetër përveç shkretëtirës së thatë. Sot, rreth 1.4 milion njerëz jetojnë atje, duke siguruar jetesën nga kultivimi i opiumit dhe bujqësisë. Kjo është e gjitha e mundur falë më shumë se 50,000 pompave të ujit me energji diellore që kanë gjelbëruar shkretëtirën.

Por kjo nuk është aq e gjelbër sa tingëllon.  Një raport nga socio-ekonomisti David Mansfield zbuloi se ujërat nëntokësore të rajonit po zhyten me 9.8 metra në vit. Puset e thella deri në 426 metra tani po shpohen për të gjetur ujë.  “Çdo vit, më shumë njerëz po mbërrijnë në shkretëtirë dhe po instalojnë puse diellore të thella. Ekzistojnë frika lokale se do të bëhet shpejt një kohë kur prodhimi bujqësor nuk do të jetë më i vlefshëm.”  Fermerët e lulekuqës gjithashtu përdorin plehra kimikë dhe pesticide të forta për të kontrolluar barërat e këqija.

Testet e ujërave nëntokësore kanë treguar se nivelet e nitratit janë dukshëm më të larta se ato që vlerësohen të sigurta. Kjo mund të rrisë rrezikun e sindromës blu-bebe, e cila çon në defekte të zemrës dhe vdekje tek të porsalindurit.  Mansfield paralajmëron se nëse uji në rajon përfundon përfundimisht, kjo ka të ngjarë të detyrojë një numër të madh njerëzish nga shtëpitë e tyre, duke shkaktuar një eksod rurale.

Burimi: ecowatch

Leave a Reply