Ndryshimi i klimës shqetësuese për ishujt

Më të rejat

Paditësit bëjnë thirrje për solidaritet global ndërsa paraqesin përgjigje në KB, pas përpjekjes së Qeverisë Australiane për të pushuar çështjen.

Në një rast historik të klimës, pretenduesit e ishullit Torres Strait kanë paraqitur një përgjigje zyrtare në përpjekjen e Qeverisë Australiane për të pushuar çështjen.

Në përgjigjen e tyre zyrtare, pretenduesit kanë shprehur zhgënjim që pozicioni i Australisë nuk arrin të njohë detyrimet themelore të të drejtave të njeriut që ka ndaj njerëzve të saj.

Ata thonë se gjithashtu nuk arrin të njohë ndikimet në mjedis ndryshimi i klimës tashmë ka sjellë në Ishujt e tyre – ndikime që ata i dëshmojnë dhe kanë njohuri të thella si Pronarë Tradicionalë.

Historiku i çështjes

Në maj të vitit të kaluar, tetë individë nga i gjithë ngushtica e Torres paraqitën një ankesë në Komitetin e të Drejtave të Njeriut të KB në Gjenevë, duke theksuar kërcënimin e ndryshimit të klimës në kulturën e tyre dhe aftësinë e tyre për të jetuar në ishujt e tyre të origjinës.

Në gusht të këtij viti, u zbulua se Qeveria Australiane i kërkoi KB-së të hidhte poshtë ankesën, duke mohuar që ndryshimi i klimës po ndikon në të drejtat e njeriut të popujve të ishullit Torres Strait.

Detet e përparuara tashmë po kërcënojnë shtëpitë, si dhe dëmtojnë vendet e varrimit dhe vendet e shenjta kulturore. Shumë njerëz të ishujve të ngushticës Torres janë të shqetësuar se ishujt e tyre mund të zhduken gjatë jetës së tyre, pa ndonjë veprim urgjent – një shqetësim i mbështetur nga shkenca më e fundit e klimës.

Në 29 shtator, tetë paditësit paraqitën një përgjigje zyrtare në KB.

Ata argumentuan se Australia nuk ka arritur të pranojë që ndikime të rëndësishme klimatike – të tilla si avancimi i erozionit, zbardhja e koraleve dhe zhdukja e specieve rajonale të bimëve dhe kafshëve – po ndodhin tani dhe tashmë kanë ndikuar në të drejtat e njeriut të komuniteteve të ishullit të ngushticës Torres.

Avokatët e paditësve gjithashtu deklarojnë se Australia është e gabuar të pretendojë se nuk mund të mbahet përgjegjëse për çështjen globale të ndryshimit të klimës dhe se është e paqëndrueshme të pretendosh se ndryshimi i klimës është një çështje që Australia është e angazhuar aktualisht për të trajtuar.

Mosveprimi i vazhdueshëm i klimës në Australi

Yessie Mosby, një burrë nga Zenadh Kes Masig që jeton në zonën e fisit Kulkalgal dhe një pretendues në këtë rast tha:

“Si mundet që Qeveria Australiane të thotë se ky është vetëm një kërcënim për të drejtat tona në të ardhmen? Ne jemi duke parë eshtrat e paraardhësve tanë duke u larë, të korrat tona të shkatërruara nga kripësia dhe uji ynë i pijshëm është i ndotur. “

Avokati Australian i klimës Sophie Marjanac, një nga avokatët e klimës së ClientEarth, po vepron për paditësit. Sophie tha:

“Australia është padyshim një skemë e jashtme, një ngecje në fund të kampionatit kur bëhet fjalë për veprimet ndërkombëtare të klimës. Ajo ka një rekord të gjatë të mosveprimit në shtëpi, dhe pengesave ndërkombëtare në përpjekjet për të zvogëluar sasinë e ndotjes globale të ngrohjes në atmosferën tonë.

“Ajo ka emetimet më të larta në botë për frymë dhe angazhimet e saj ndaj Marrëveshjes së Parisit janë fatkeqësisht të papërshtatshme. Nëse Qeveria Australiane pretendon se nuk është përgjegjëse për të drejtat e njeriut të qytetarëve të saj më të ndjeshëm ndaj klimës, pas mosveprimit të vazhdueshëm të klimës, atëherë kush është? “

Thirrje për solidaritet global

Paditësit po bëjnë thirrje për solidaritet nga njerëz indigjenë dhe jo-indigjenë nga e gjithë Australia dhe bota, duke filluar një aksion fotografik në mediat sociale që të përkojë me dorëzimin zyrtar të përgjigjes së tyre në Qeverinë Australiane.

Si pjesë e aksionit fotografik, fotografitë që shfaqin njerëz ishujorë Aboriginal dhe Torres Strait nga shumë kombe në të gjithë kontinentin, si dhe indigjenë nga i gjithë rajoni i Paqësorit, po ndahen me hashtags # TorresStrait8 dhe #OurIslandsOurHome.

Sipas pretenduesve, koha është e rëndësishme duke pasur parasysh që shtatori shënon përvjetorin e krijimit të Deklaratës së KB mbi të Drejtat e Popujve Vendas.

“Mesazhi ynë për publikun Australian është që të na mbështesni në solidaritet në këtë luftë për të shpëtuar shtëpitë tona ishullore, njerëzit tanë dhe kulturën tonë për fëmijët tanë dhe brezat e ardhshëm,” shtoi Yessie.

Fushata #OsIslandsOurHome tonë tashmë ka mbledhur më shumë se 20,000 nënshkrime peticionesh, të cilat pretenduesit planifikojnë t’i dorëzojnë Qeverisë në nëntor.

Burimi: clientearth

Leave a Reply