Moti, klima, ngrohja globale dhe ndryshimi i klimës

Më të rejat

“Ndryshimi i klimës” dhe “ngrohja globale” shpesh përdoren në vend të njëjtë, por kanë kuptime të veçanta. Në mënyrë të ngjashme, termat “mot” dhe “klimë” nganjëherë ngatërrohen, megjithëse ato u referohen ngjarjeve me hapësira dhe hapësira kohore shumë të ndryshme.

Moti vs Klima

“Nëse nuk ju pëlqen moti në New England, thjesht prisni disa minuta.” – Mar Twein

Moti i referohet kushteve atmosferike që ndodhin lokalisht për periudha të shkurtra kohore – nga minuta në orë ose ditë. Shembuj të njohur përfshijnë shiun, dëborën, retë, erën, përmbytje ose stuhi.

Klima, nga ana tjetër, i referohet mesatares afatgjate rajonale apo edhe globale të temperaturës, lagështisë dhe modeleve të reshjeve gjatë stinëve, viteve ose dekadave.

Çfarë është ngrohja globale?

This graph illustrates the change in global surface temperature relative to 1951-1980 average temperatures.
Ky grafik ilustron ndryshimin në temperaturën globale të sipërfaqes në krahasim me temperaturat mesatare 1951-1980 (Burimi: Instituti Goddard i NASA-s për Studime Hapësinore). Mësoni më shumë rreth temperaturës globale të sipërfaqes këtu. Kredia: NASA / JPL-Caltech

Ngrohja globale është ngrohja afatgjatë e sistemit klimatik të Tokës e vërejtur që nga periudha para-industriale (midis 1850 dhe 1900) për shkak të aktiviteteve njerëzore, kryesisht djegia e karburanteve fosile, e cila rrit nivelet e gazeve serë të bllokimit të nxehtësisë në atmosferën e Tokës. Termi përdoret shpesh në mënyrë të këmbyeshme me termin ndryshim i klimës, megjithëse ky i fundit i referohet ngrohjes si njerëzore ashtu edhe të prodhuar natyrshëm dhe efekteve që ka në planetin tonë. Më së shpeshti matet si rritje mesatare e temperaturës globale të sipërfaqes së Tokës.

Që nga periudha para-industriale, aktivitetet njerëzore vlerësohet se kanë rritur temperaturën mesatare globale të Tokës me rreth 1 gradë Celsius (1.8 gradë Fahrenheit), një numër që aktualisht po rritet me 0.2 gradë Celsius (0.36 gradë Fahrenheit) për dekadë. Pjesa më e madhe e trendit aktual të ngrohjes është jashtëzakonisht e mundshme (më shumë se 95 përqind e probabilitetit) rezultat i aktivitetit njerëzor që nga vitet 1950 dhe po vazhdon me një ritëm të paparë për dekada deri në mijëvjeçarë.

Çfarë është ndryshimi i klimës?

Ndryshimi i klimës është një ndryshim afatgjatë në modelet mesatare të motit që kanë përcaktuar klimat lokale, rajonale dhe globale të Tokës. Këto ndryshime kanë një gamë të gjerë efektesh të vëzhguara që janë sinonim i termit.

Ndryshimet e vërejtura në klimën e Tokës që nga fillimi i shekullit të 20-të kryesisht drejtohen nga aktivitetet njerëzore, veçanërisht djegia e karburanteve fosile, e cila rrit nivelet e gazit serë që bllokojnë nxehtësinë në atmosferën e Tokës, duke rritur temperaturën mesatare të sipërfaqes së Tokës. Këto rritje të temperaturave të prodhuara nga njerëzit zakonisht quhet si ngrohja globale. Proceset natyrore gjithashtu mund të kontribuojnë në ndryshimin e klimës, duke përfshirë ndryshueshmërinë e brendshme (p.sh., modelet ciklike të oqeanit si El Niño, La Niña dhe Lëkundja Dekadale e Paqësorit) dhe forcat e jashtme (p.sh., aktiviteti vullkanik, ndryshimet në prodhimin e energjisë së Diellit, ndryshimet në orbitën e Tokës )

Shkencëtarët përdorin vëzhgime nga toka, ajri dhe hapësira, së bashku me modelet teorike, për të monitoruar dhe studiuar ndryshimet klimatike të së kaluarës, të tashmes dhe të ardhmes. Të dhënat e të dhënave klimatike ofrojnë evidencë të treguesve kryesorë të ndryshimit të klimës, të tilla si rritja e temperaturës globale të tokës dhe oqeanit; ngritja e niveleve të detit; humbja e akullit në polet e Tokës dhe në akullnajat malore; ndryshimet e frekuencës dhe ashpërsisë në motin ekstrem siç janë uraganet, valët e nxehtësisë, zjarret, thatësira, përmbytjet dhe reshjet; dhe ndryshimet e mbulesës së reve dhe vegjetacionit, për të përmendur vetëm disa./BBGreenKosova

Burimi dhe fotot: Climate.nasa.gov

Leave a Reply