Njerëzit po shkatërrojnë jetën e egër me një normë të paparë

Më të rejat

Konsumi njerëzor ka çuar në një normë të paparë të rënies së popullatave së botës së egër në botë, sipas Raportit Living Planet 2020,  nga një letër dyvjeçare e nxjerrë nga Fondi Botëror i Kafshëve të Egra (WWF) dhe Shoqëria Zoologjike e Londrës.

Raporti zbuloi se popullsia e botës së egër ka rënë me një mesatare prej 68 përqind në 50 vitet e fundit. Raporti monitoroi gati 21,000 popullata shtazore, që përbëjnë gati 4,400 specie të ndryshme gjitarësh, zogjsh, peshqish dhe zvarranikësh që datojnë që nga viti 1970, siç raportoi CNN.

Raporti vuri në dukje se kishte ndikime joproporcionale në Amerikën Latine dhe Karaibe, si dhe shumë habitate të ujërave të ëmbla në të gjithë botën. Rënia e popullatave të botës së egër ishte 94 përqind në Amerikën Latine dhe Karaibe  84 përqind në habitatet e ujërave të ëmbla, sipas CBS News.

“Rënia më dramatike ishte në ujërat e ëmbla”, tha Rebecca Shaw, krye shkencëtar në WWF, siç raportoi CNN. “Ju filloni të shihni një pamje të një zbërthimi të natyrës. Kjo është alarmante – dhe unë mendoj alarmante, edhe nga vetë masat tona alarmuese – ne me të vërtetë menduam me përpjekjet që po ndodhnin, që do të shihnim ndryshim në drejtim.

“Por akoma, ne po shohim rënie shumë të dallueshme në ekosistemet e ujërave të ëmbla, kryesisht për shkak të mënyrës se si ne djegim lumenjtë dhe gjithashtu për shkak të përdorimit të burimeve të ujërave të ëmbla për prodhimin e ushqimit për të ushqyer një popullsi në rritje të njerëzve në të gjithë botën,” tha ajo.

Dy vjet më parë, raporti zbuloi se popullsia e botës së egër kishte rënë 60 për qind, sipas The Guardian. Projekti kërkimor është një nga lartësitë më gjithëpërfshirëse të biodiversitetit në të gjithë planetin. Ajo është bërë së bashku nga 134 ekspertë nga e gjithë globi, të cilët kanë ardhur në përfundim se kolektivi i konsumit njerëzor po shkatërron natyrën në një shkallë të paparë dhe të paqëndrueshme.

“Ky raport na kujton që ne po shkatërrojmë planetin po e vëjmë në rrezik – sepse ai është shtëpia jonë. Ndërsa gjurma e njerëzimit zgjerohet në vende  të egra, ne jemi duke shkatërruar popullatat e specieve. Por ne gjithashtu po përkeqësojmë ndryshimin e klimës dhe rritjen e rrezikut të sëmundjet zoonotike si COVID-19. Ne nuk mund ta mbrojmë njerëzimin nga ndikimet e shkatërrimit të mjedisit. Është koha për të rivendosur marrëdhënien tonë të prishur me natyrën për të mirën e specieve dhe njerëzve ashtu, “tha Presidenti dhe CEO i WWF-SHBA Carter Roberts në një njoftim për shtyp që shoqëroi publikimin e raportit.

Autorët e raportit zbuluan se njerëzit kanë ndryshuar 75 për qind të tokës pa akull të planetit, duke ndryshuar habitatet dhe ekosistemet e llojeve të panumërta të kafshëve dhe bimëve. Ky zgjerim i pandërprerë i gjurmës njerëzore ka shtyrë shumë specie në prag të zhdukjes. Raporti paralajmëron se shkatërrimi i shfrenuar i ekosistemeve tani vë gati 1 milion specie në rrezik – afërsisht 500,000 specie bimore dhe shtazore, si dhe 500,000 specie insektesh, siç raportoi CNN. Kjo taksë marramendëse dhe efektet kaskadë të ndryshimeve në ekuilibrin e një ekosistemi do të thotë se zhdukja mund të ndodhë në dekadat ose shekujt e ardhshëm.

Për të ndryshuar drejtimin e kësaj tendence, njerëzit do të duhet të investojnë në një rregullim të infrastrukturës sonë ekonomike dhe të ndryshojnë vlerat tona për të mbështetur qëndrueshmërinë dhe për të kufizuar konsumin.

“Veprimi urgjent dhe i menjëhershëm është i nevojshëm në sektorin e ushqimit dhe bujqësisë,” tha Mike Barrett, drejtori ekzekutiv i ruajtjes dhe shkencës në WWF, siç raportoi The Guardian. “Të gjithë treguesit e humbjes së biodiversitetit po shkojnë me shpejtësi drejt një mënyre të gabuar. Si fillim, duhet të ketë rregullore për të hequr shpyllëzimet nga zinxhiri ynë i furnizimit menjëherë. Kjo është absolutisht thelbësore.”

Trendi që shkencëtarët po shohin është gjithashtu zhgënjyes për ta ndërsa numrat përkeqësohen dhe megjithatë njerëzit vazhdojnë në të njëjtën rrugë.

Robin Freeman, i cili drejtoi kërkimin në Zoological Society të Londrës, i tha The Guardian: “Duket se ne kemi kaluar 10 deri në 20 vjet duke folur për këto rënie dhe nuk kemi arritur të bëjmë asgjë në lidhje me të. Kjo më frustron dhe më shqetëson. Ne ulemi në tryezat tona dhe përpilojmë këto statistika, por ato kanë implikime në jetën reale. Realisht është  vërtet e vështirë të komunikosh se sa dramatike janë disa nga këto rënie “.

Burimi : ecowatch

Leave a Reply